nieuwsbrief openbare basisschool De Kosmos 5 mei 2019

Directienieuws

Beste ouder(s)/verzorger(s),

We hebben weer wat meegemaakt de afgelopen weken. De Kosmos werd kampioen schoolvoetbal, groep 5/6/7 bezocht De apenheul, we vierden De Koningsspelen, er werden nieuwe leermiddelen voor de kleuters in gebruik genomen en de CITO-eindtoets is afgenomen. En complimenten voor groep 8: ze hebben keihard gewerkt! Wat een kanjers zijn het!

Op de Leerpleinapp plaatsen we steeds vaker foto’s van alles wat er gebeurd in de school. Heeft u de app al gedownload? De app is besloten en alleen ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen hebben de mogelijkheid om toegang te krijgen tot de app. We vragen u geen foto’s van andere kinderen dan uw eigen kinderen uit de app online te zetten. Ditzelfde geldt uiteraard voor beeldmateriaal van volwassenen, waaronder andere ouder(s)/verzorger(s) en leerkrachten. Iedereen moet zelf kunnen beslissen of een foto of filmmateriaal van hem/haar op social media verschijnt.   

Afgelopen week was het meivakantie. We hebben bewust gekozen voor één week meivakantie en één week vrij met Pinksteren (maandag 10 juni tot en met vrijdag 14 juni). Als team vonden we de periode tot de zomervakantie anders wel erg lang en vermoeiend voor de kinderen. We zijn benieuwd of deze opdeling van de meivakantie u en de kinderen bevalt. 

Volgende week is de Projectweek. Deze week gaat over DE RUIMTE en sluiten we af met een tentoonstelling op vrijdag 10 mei. De uitnodiging hiervoor heeft u per mail ontvangen. 

In mei ontvangt u de formatie voor het nieuwe schooljaar en het vakantierooster 2019-2020. Dit moet eerst nog besproken worden met de MR. De ouder(s)/verzorger(s) die de vrijwillige ouderbijdrage nog niet (volledig) betaald hebben, ontvangen nogmaals een rekening. We hopen dat iedereen deze wil betalen.  

Tot maandag 6 mei.

Vriendelijke groet, 

Karlijn de Jonge
Directeur

Inloop over het ontwerp voor het kleuterplein

Inloop over het ontwerp voor het kleuterplein

Zoals u al eerder heeft kunnen lezen, zijn we bezig met het aanvragen van een subsidie bij de Gemeente Apeldoorn om ons onderbouwplein op te knappen en zo een veilige en uitdagende speelplek voor jonge kinderen van onze school en de wijk te creëren.

Leerkrachten, ouders en kinderen van De Kosmos hebben samen een moodboard gemaakt, vervolgens heeft Wilbrink Buitenspelen er een ontwerp van gemaakt.

Op dinsdag 16 april  is het ontwerp aan ouders, kinderen en buurtbewoners laten zien. De aanwezigen konden hierop reageren. Diverse suggesties, tips en meningen worden meegenomen in het definitieve ontwerp.

Nu gaat de aanvraag naar de gemeente en hopen we dat onze school gebruik kan maken van de subsidie! Zodra we hier meer over weten, hoort u dat natuurlijk van ons. 

Groep 1/2

Groep 1/2

Als je groep 1/2 binnenkomt is het oppassen geblazen. Er zitten leeuwen, slangen en giraffen! We zijn namelijk bezig met het thema dierentuin.

Ondertussen bereiden we de Kosmosweek al een beetje voor. We zoeken allerlei kosteloos materiaal (zie de brief/mail over de Kosmosweek) en bedenken wat we gaan maken voor de tentoonstelling. Op vrijdag 10 mei mag namelijk iedereen op school komen kijken naar wat we gemaakt hebben. Ruimtewezens, raketten, planeten... We hopen dat jullie ons kunnen helpen aan alle materialen. De verzamelbakken hiervoor staan in het handvaardigheidslokaal.

Vrijdag 12 april waren de Koningsspelen. In groepjes hebben we allerlei spellen gedaan. Tussendoor even opwarmen binnen, want wat was het koud. Gelukkig was het wel droog en heeft iedereen genoten van het feest!

In de klas hebben we vorige week een beetje Pasen gevierd met heerlijke paascake (bedankt Honorata en Jason!) en het maken van leuke paashangers. De kleuters hebben samen met groep 8 eieren van papier gemaakt en groep 8 heeft ze verstopt. Daarna was het zoeken geblazen. De kinderen hebben allemaal een mooi diploma van groep 8 gekregen. Bedankt voor deze leuke activiteit groep 8!

Voor ons schoolreisje op 24 juni zoek ik nog ouders die willen rijden en begeleiden. Opgeven hiervoor kan bij juf Susanne.

Voor nu wens ik iedereen een hele fijne en hopelijk zonnige vakantie! Tot volgende week!

plezier in 3/4

Lezen, taal, rekenen, schrijven en leuke activiteiten...want dat was zeker de afgelopen weken zo!

Na samen een gezond Koningsontbijtje te hebben genuttigd lekker actief aan de slag met de spelletjes. Wat was het koud! Maar wat was het gezellig!

's Middags hebben de kinderen gezelschapsspelletjes in de klas gedaan. Als er dan kinderen uit groep 8 meedoen met kwartetten, is dat top. Ook was er tijd deze dag om te kijken naar de film "Pluk van de Petteflet".

Donderdag voor Pasen paaseieren zoeken met het zonnetje erbij. Bedacht, georganiseerd en begeleid door kinderen uit groep 8. Dat deden ze echt goed! Er werden zelfs leuke certificaten gegeven.

En...onze klas was aan de beurt voor een trommelles op de echte trommels bij meester Klaas. Dat is een feestje!

Inmiddels hebben we afscheid genomen van meester Robert. Hij heeft een afscheidsboek gekregen met eigengemaakte tekeningen en afscheidsbriefjes.

Nu eerst een weekje vakantie. Allemaal een fijne vakantie en tot ziens in onze week over de 'Ruimte'.

Groep 5/6 leert, werkt en speelt samen

Sinds kort is er in de groep een mooi, groot whiteboard opgehangen. Hierop staan elke dag de lessen die gemaakt moeten worden met daarbij het doel van de les. Dit vinden de meeste kinderen erg prettig. Ze kunnen zo mooi zien of ze het doel van de desbetreffende les behaald hebben, of dat ze er nog even mee moeten oefenen.

Op vrijdagochtend mogen twee kinderen uit de groep de gymles geven. Deze kinderen bereiden de gymles goed voor en zijn en spelen die les 'vakdocent gymnastiek'. Dit vinden ze erg leuk!

Naast het vele leren en het harde werken is groep 6 op de vrijdagmiddag druk aan het oefenen voor de klassenshow met juf Alona. Binnenkort zal deze show ook voor u te bewonderen zijn! (exacte datum volgt).

Groep 5/6/7 brengt bezoek aan de Apenheul

Vandaag dinsdag 23 april zijn de groepen 5,6 en 7 naar de Apenheul geweest.
Dit was een afsluiting van de lessenserie 'Apentrots'.

Tijdens deze lessen hebben we geleerd dat het eet, drink en beweegpatroon van mensen en apen niet zo veel verschilt. Tijdens het bezoek werkten we aan de laatste opdracht van het lesboekje, 'apenheul slingertocht'.

Groep 6/7 bezoekt Zuivelboerderij.

Groep 6/7 bezoekt Zuivelboerderij

Fijn ontvangen door de boerin op boerderij Klein Graffel in Warnsveld.
We mogen zelf alles ontdekken, kalfjes knuffelen, proeven, melkmachine in werking zien en nog veel meer!

Groep 7 geslaagd voor Verkeersexamen!

Groep 7 geslaagd voor Verkeersexamen!

De kinderen hebben een schriftelijk en een praktijk examen gehad. Ze hebben laten zien dat zij de regels in het verkeer kennen en kunnen toepassen.
Vandaag kregen ze hun diploma!

Super! Gefeliciteerd

Nieuws uit groep 8

Nieuws uit groep 8

De Centrale Eindtoets zit erop, wat fijn! De kinderen uit groep 8 hebben twee dagen keihard gewerkt aan acht verschillende taken op het gebied van taal, spelling en rekenen, wat een kanjers! We verwachten de uitslag in de week na de meivakantie.

Na de Centrale Eindtoets was het tijd voor een beetje ontspanning. De donderdag na de toets hebben de kinderen 's morgens paaseieren gemaakt die ze vervolgens mochten verstoppen voor groep 1/2 en groep 3/4. Wat vonden de kinderen van de onderbouw dat leuk, zeker omdat ze ook nog eens werden beloond met een heus Paas-diploma.
's Middags hebben we met de klas gepicknickt in het Matenpark. De kinderen hebben daar gegeten, gedronken en konden daarna lekker spelen. Wat een geslaagde middag!

In de afgelopen periode heeft meester Klaas aan alle groepen trommelles gegeven. Wij waren woensdag aan de beurt. De meeste kinderen waren al bekend met de trommels en het inmiddels welbekende Kosmos-deuntje. Ze wisten al goed hoe het moest en konden dan ook prima meedoen!

We hebben inmiddels het gewone werkritme weer opgepakt in de klas en zo langzamerhand gaan we vooruit kijken naar het schoolkamp; 3, 4 en 5 juli... spannend! Hierover ontvangt u snel meer informatie, houdt uw mailbox in de gaten!

Ook gaan we de komende tijd bekijken welke eindmusical we gaan doen, hierover hoort u gauw meer. Heeft u in ieder geval al in de agenda staan dat de afscheidsavond plaatsvindt op dinsdag 16 juli?!

 

De Kosmos kampioen schoolvoetbal !!

De Kosmos kampioen schoolvoetbal!

Op het sportpark van SV Orderbos is het schoolvoetbalteam van groep 7/8 van De Kosmos kampioen 2019 geworden! Alle wedstrijden in het toernooi werden met ruime cijfers gewonnen. Het was voor het eerst dat de Kosmos kampioen werd bij het schoolvoetbal.

Het kampioensteam werd vanmorgen onthaald door alle leerlingen en leerkrachten op het schoolplein. De leerkrachten stonden klaar met de trommels en het voetbalteam ging door de erehaag de school binnen.

We hadden de voorrondes in maart al heel goed afgesloten. Gewonnen werd er met 6-0 van de Koningin Julianaschool, met 5-0 van de prinses Julianaschool en met 4-0 van de Beemte. We werden daarmee eerste van de poule en waren geplaatst voor de finaleronde op woensdag 17 april.

De eerste wedstrijd moesten we tegen de Tweede Stee uit Loenen. Na een wat stroef begin begonnen we steeds beter te voetballen en we wonnen de wedstrijd onder het oog van heel veel Kosmospubliek met 8-0.

We waren door deze overwinning geplaatst voor de finale om de eerste en tweede plaats. Onze tegenstander was de Koningin Julianaschool, waar we in de voorronde al van hadden gewonnen. Ook deze keer waren we te sterk en wonnen we met 7-0 en waren we KAMPIOEN!

Iedereen was door het dolle heen en na een lekker ijsje en wat hapjes (bedankt, ouders van Liza!) kregen we de beker uitgereikt.

Het was een middag om niet snel te vergeten.

De Kosmos is onderdeel van Leerplein055