nieuwsbrief openbare basisschool De Kosmos 17 september 2019

Directienieuws, 17 september 2019

Beste ouder(s)/verzorger(s), In de eerste nieuwsbrief van dit schooljaar stellen onze nieuwe teamleden zich graag aan u voor. We zijn erg blij met de komst van Juf Mariëlle (intern begeleider), Meester Bart (vakleerkracht gym) en Meester Ben (onderwijsassistent) naar De Kosmos. Ook hebben we een aantal nieuwe leerlingen mogen verwelkomen: Groep 1: Esmee en Cataleya Groep 2/3: Maria en Davy Groep 6/7: Donna en Mike Groep 7/8: Resa Welkom allemaal op onze school! We hopen dat jullie een fijne schooltijd zullen hebben. Aanstaande vrijdag is de school gesloten, het team heeft dan een studiedag. Nu we zo'n drie weken werken met de nieuwe rekenmethode wordt het tijd om ons te buigen over de vragen die we tot nu toe hebben en goed te kijken hoe we de rekenresultaten verder kunnen verbeteren. Hier gaat de studiedag over. De kinderen die ik heb gesproken, zijn in ieder geval blij met de nieuwe …

Meer lezen.

Kennismaken met Mariëlle Veldwijk

Beste ouder(s) en/of verzorger(s), graag zou ik mij nog even willen voorstellen. Mijn naam is Mariëlle Veldwijk. Zoals u misschien wel heeft gelezen in de brief van vorige week, ben ik deze week gestart als intern begeleider op De Kosmos. Ik ben 32 jaar en heb 10 jaar als leerkracht voor verschillende groepen gestaan in zowel het reguliere als het speciale basisonderwijs. Daarnaast heb ik ook 8 jaar ervaring als intern begeleider. Ik woon in Epe met mijn gezin, ik geniet erg van tekenen en schilderen en ik vind het leuk om te volleyballen.

De komende periode zal ik vooral de tijd nemen om de kinderen en u als ouders beter te leren kennen en daarnaast een beeld te krijgen van de zorg en ontwikkelingen binnen de school. Ik heb heel veel zin in deze nieuwe uitdaging en kijk er erg naar uit om samen met het team, de leerlingen en de ouders ervoor te zorgen dat de kinderen een fijne en leerzame basisschoolperiode hebben.

Mocht u vragen of opmerkingen hebben of vindt u het prettig om even kennis te maken, loop dan gerust even binnen. Ik ben twee dagen in de week aanwezig op De Kosmos. Dit zal over het algemeen op de maandag en woensdag zijn. Naast mijn werkzaamheden hier op school, werk ik op dinsdag en donderdag op de Meester Lugtmeijer als intern begeleider. Op mijn andere werkdagen ben ik ook telefonisch bereikbaar of via de mail.

Vriendelijke groet,
Mariëlle Veldwijk

mveldwijk@leerplein055.nl
Werkdagen: maandag, dinsdag, woensdag en donderdag

Kennismaken met Bart Terwisscha

Beste ouders van de Kosmos, ik wil mijzelf graag even voorstellen. Ik ben Bart Terwisscha en vanaf dit schooljaar mag ik mezelf met trots gymdocent op OBS De Kosmos noemen. Ik ben 27 jaar oud en ik woon samen met mijn vriendin in Apeldoorn.

Na 4 jaar als gymdocent op PCBO de Kring te hebben gewerkt, ben ik blij met deze nieuwe uitdaging! Vanaf dit schooljaar ben ik werkzaam op beide scholen. Ik streef ernaar om elke gymles zo vorm te geven dat de kinderen leren bewegen, plezier vinden in bewegen én gemotiveerd worden om te blijven bewegen. Ik ben aanwezig op woensdag en vrijdag.

Mocht u een vraag hebben of als er bijzonderheden te melden zijn kunt u mij een mailtje sturen op BTerwisscha@accres.nl. Ook kunt u gerust bij mij langskomen in de gymzaal. Ik hoop er samen met jullie een heel sportief schooljaar van te maken!

---

Kennismaken met Ben de Haan

Hallo allemaal, mijn naam is Ben de Haan. Eén van mijn hobby’s is voetbal. Vroeger veel gedaan, nu veel kijken. Mijn tweede hobby is spelen van badminton. Ik ben ongeveer 43 jaar als leerkracht werkzaam geweest bij Leerplein 055 en ik mag mijn laatste jaren afmaken als onderwijsassistent. Ik ga kleine groepjes / individuele kinderen begeleiden i.s.m. de interne begeleider en de leerkrachten. Dinsdag en vrijdag op de Kosmos en maandag, woensdag en donderdag op de Eendracht. Ik ben 64 jaar, ben getrouwd, heb kinderen en 3 kleinkinderen (jongens). Voor hen bedrijf ik nog een hobby, bouwen met technisch lego. Ik ben heel goed ontvangen op beide scholen, en ga er vanuit dat we komend jaar heel goed samen kunnen werken en hoop een goede aanvulling te zijn voor het onderwijs op De Kosmos en De Eendracht.

Groep 1 is weer begonnen!!

Na 6 weken vakantie zijn we vorige week weer begonnen met school. Een nieuwe indeling op de begane grond maakte dat ook groep 1 een nieuw lokaal heeft gekregen. Het ziet er gezellig uit. Doordat er in groep 2/3 geen hoeken meer zijn, zijn er ook hoeken op de gang gecreëerd. We zijn gestart met 10 kinderen, hierbij komen uiteraard nog de kinderen die gedurende het schooljaar instromen. En 2x per dag komen de kinderen van groep 2 bij ons om te spelen en te werken. Dat is erg gezellig. Ze leren van en met elkaar. We hebben al veel leuke lessen gehad. Een daarvan ging over drijven en zinken. De kinderen mochten in de klas spullen zoeken waarvan zij dachten dat het zou drijven of zinken. Zie hieronder het resultaat. Ook is Raai (van de methode kleuterplein) al bij ons op visite geweest. Hij had een medaille om, omdat …

Meer lezen.

Een fijne start in groep 2/3

Een fijne start in groep 2/3

Het is even wennen voor alle kinderen: groep 2 krijgt echte lesjes terwijl ze aan een tafel zitten, moet af en toe heel stil werken en kan gelukkig ook elke dag nog lekker spelen. Voor groep 3 is de verandering nog groter. Leren lezen (we hebben al 4 letters geleerd: i, k, m, s), rekenen, schrijven. De kinderen doen het hartstikke goed! Gelukkig blijft er ook voor hun nog tijd over om te spelen. Daar zijn ze eind van de dag ook echt aan toe.

In kern Start van Veilig leren lezen hebben de kinderen van groep 3 kunnen wennen aan de manier van werken. Deze kern sluiten we af en we beginnen met de eerste echte kern waarin de kinderen nog meer letters leren, woorden en zinnen maken en ook steeds meer op eigen niveau gaan werken. Hebben jullie allemaal de eerste 2 stukken van de letterboom thuis al opgehangen? Deze kern volgen er meer.

Twee weken geleden is Frank van de Kanjertraining in de klas geweest en heeft allerlei leuke en leerzame oefeningen met de klas gedaan. Daar kunnen we mooi mee verder dit schooljaar!

We hebben een fijne start gehad. Op naar een heel mooi schooljaar!

Meer lezen.

De start van groep 7/8

De start van groep 7/8

De eerste schoolweken zit erop! Wat fijn om iedereen na zes weken zomervakantie weer te zien. Om elkaar uitgebreid te kunnen vertellen over de vakantie, hebben we een vakantie-ganzenbordspel gespeeld. Dat was erg leuk! Daarnaast hebben we kennisgemaakt met elkaar én met de nieuwe rekenmethode Getal & Ruimte. Dat is soms best even wennen, bepaalde sommen worden net weer een beetje anders uitgelegd. Toch horen we al veel enthousiaste geluiden! Zo hebben we mooie digibordsoftware met instructiefilmpjes, werken we aan één lesdoel per les en kunnen de kinderen ook digitaal oefenen. Verder hebben we het regelmatig over de regels en afspraken in de klas en op school. Zo besteden we deze maand extra aandacht aan de afspraak 'Wij zorgen voor een rustige leeromgeving'. Ook hebben we vooruit gekeken naar wat er dit jaar allemaal gaat gebeuren. We gaan er een fijn schooljaar van maken! Denkt u nog wel even aan... …

Meer lezen.

Groep 4-5

Wat hebben we al veel gedaan in de eerste twee weken! Zo hebben we bijvoorbeeld leren werken met de nieuwe rekenmethode. Dat viel nog niet mee omdat het allemaal net even anders gaat dan bij de andere rekenmethode. Maar langzaam maar zeker gaat het lukken, zoveel is zeker.

Ook hebben we geoefend met zelfstandig werken, gegymd met een nieuwe vakleerkracht, wolkenkrabbers leren tekenen met een liniaal en een portret gemaakt met wasco. We hebben verhalen geschreven en spellings- en taallessen gemaakt, kanjertrainingen gehad en natuurlijk hebben we nog gespeeld met de sjoelbakken, het voetbalspel, de schaakborden en de spelletjes in die twee lokalen waar we over kunnen beschikken. Aan ruimte geen gebrek dit jaar!

En er zijn nog zoveel nieuwe dingen de komende weken. Vooral voor groep 5. Binnenkort beginnen we daar met geschiedenis, aardrijkskunde en Engels. Kortom het was een fijn begin van een ongetwijfeld fijn schooljaar.

Meer lezen.

---
De start van groep 6 en 7

De start van groep 6 en 7

Na een heerlijke vakantie, zijn we gestart in groep 6/7! Wat hebben we al fijne dagen gehad! We zijn begonnen met een aantal activiteiten om elkaar beter te leren kennen, om weer samen te werken en elkaar te vertellen over onze vakanties. Wat ontzettend leuk om te zien dat de kinderen allemaal een foto hebben gemaakt voor de huiswerk/vakantie opdracht. We hebben mooie verjaardagskalenders kunnen maken met de foto's.

We zijn natuurlijk ook al begonnen met werken. We hebben al hard gewerkt aan rekenen,  spelling, taal en de zaakvakken.  Het eerste huis/leerwerk is al mee naar huis namelijk ;Topografie. Verder hebben we veel besproken over het nieuwe schooljaar. We hebben samen de regels en afspraken doorgenomen, zodat iedereen weer even weet wat de regels zijn in de school en in de klas. Deze maand hebben we extra aandacht voor de afspraak 'Wij zorgen voor een rustige leeromgeving'.

Ook zijn er een aantal dingen anders:  een meester voor de gym op woensdag en vrijdag, extra hulp in de klas, nieuwe methodes, andere groepssamenstelling, … Het is wel even wennen! Maar iedereen doet goed zijn best om alles op te pakken.

We hebben er weer zin in en maken er een leerzaam en gezellig schooljaar van!

 

 

 

 

 

Meer lezen.

Kanjertraining op de Kosmos

In de laatste vakantieweek hebben alle leerkrachten lesdag 3 van de Kanjertraining gevolgd. We hebben nieuwe informatie, oefeningen en ideeën gekregen en zijn weer helemaal geënthousiasmeerd. We hebben die dag  allen ons certificaat behaald. Dit betekent dat we weer officieel een kanjerschool zijn. De eerste weken van dit schooljaar besteden we veel tijd en aandacht aan het één maken van de groep. Dit doen we door kennismakingsspellen en opdrachten. Een goed begin is het halve werk... Ook herhalen we de regels en afspraken die hierbij gelden.            

Twee keer per week staat Kanjertraining op het rooster in iedere klas, tijdens die momenten doen we  verschillende dingen. De ene keer is het een verhaal, de andere keer een enigizer, een vertrouwensoefening of we maken de opdrachten bij de les. In elke satelliet zal er aankomend jaar een update over de kanjertraining komen.

Nieuws van Doomijn Kinderopvang

Beste ouders en verzorgers, Wist u dat; Kinderdagverblijf SamSam en Peuterspeelzaal (regulier, zonder indicatie) Samsam nu ook onder het zelfde dak "wonen" als BSO De Kosmos, PSZ Hobbel de Bobbel en de basisschool. Doomijn Kinderopvang nu voor basisschool De Kosmos alle vormen van opvang biedt. Wist u dat; Wij nu met elkaar een gezellige en kleinschalige locatie zijn in de buurt, waar elke dag wel wat leuks gebeurt en waar kinderen zelf leren en samen ontdekken. Wist u dat; Wij voor u nu ook voorschoolse opvang kunnen verzorgen? Speciaal voor schoolkinderen van 7.30 tot 8.30 uur? We de opvang nu nog verzorgen binnen het kinderdagverblijf maar als er meer dan 3 kinderen zijn we de groep gaan splitsen naar een eigen VSO groep. Deze opvang op alle dagen mogelijk is? Wist u dat; Wij graag van u horen of u ook opvang (KDV en BSO) vanaf 7 uur wenst? Wij op …

Meer lezen.

De Kosmos is onderdeel van Leerplein055