nieuwsbrief openbare basisschool De Kosmos 29 oktober 2019

Directienieuws, 29 oktober 2019

Beste ouder(s)/verzorger(s), Hopelijk hebben jullie genoten van een fijne herfstvakantie. Een school kan niet zonder betrokken ouder(s)/verzorger(s). We zijn ontzettend blij met de reacties op de oproep waarin we hulp vroegen bij het niveaulezen in groep 4/5. Aanstaande vrijdag (een werkweek later dan gepland) maken we het rooster definitief en horen de ouder(s)/verzorger(s) die zich hebben opgegeven meer van ons. In ieder geval alvast dank voor de aanmeldingen, erg fijn! De komende maand besteden we op school aandacht aan de schoolregel ‘eerst denken, dan doen’. Heeft u dit onderwerp thuis ook al eens besproken? Kinderen vinden het vaak fantastisch om te horen wanneer hun ouder(s), opa, oma, buurvrouw, broer/zus, leerkracht, etc. dit weleens vergaten te doen.. Daarnaast nog een aantal verzoeken/ontwikkelingen die belangrijk zijn voor u als ouder(s)/verzorger(s): Aanstaande donderdag om 19.30 uur is de ouderavond over de uitkomst van het bezoek van de onderwijsinspectie. U bent hiervoor van harte …

Meer lezen.

Kanjertraining

Kanjertraining

In november is het weer tijd, om bij de kinderen na te gaan, hoe zij zich voelen op school. Hiervoor wordt onder meer de veiligheidslijst gebruikt. Het doel van deze lijst is om in kaart brengen hoe veilig de leerlingen van groep 5 t/m 8 zich voelen op school en hoe prettig zij zich voelen tussen hun klasgenoten . Hoe wordt er met elkaar omgegaan? En zijn de leerlingen bang voor elkaar in de klas of juist niet? De lijst geeft individuele uitslagen, maar ook voor de klas als geheel en de school als geheel . De functie van de lijst is om naar aanleiding van de uitslag te bepalen wat de volgende stappen zijn. Ook de leerkrachten vullen een leerkrachtenvragenlijst in over de kinderen van de klas. Kortom er wordt goed gekeken naar wat er speelt en welke acties er nodig zijn.    

Meer lezen.

een nieuw thema in groep 1

Afgelopen week zijn we gestart met een nieuw thema: VERVOER. Veel lessen staan in het teken van dit thema. Ook de hoeken zijn hierop aangepast. Van de huishoek is een werkplaats gemaakt, in de bouwhoek worden er bruggen gebouwd, met de Kapla wordt een vliegveld gebouwd en van de rekenhoek is een treinstation gemaakt. De kinderen worden zo gestimuleerd om creatief spel te laten zien. Binnenkort zal er een groot vervoersmiddel op school komen... welke is nog een verrassing... Ook zijn we zowel met de kanjertraining, als in de lessen die in de methode kleuterplein staan, bezig met emoties. De kinderen kunnen al goed met hun gezicht en lijf laten zien hoe die emoties eruit zien.  

Meer lezen.

Herfst in groep 2/3

Ik hoop dat iedereen heeft genoten van de herfstvakantie. Natuurlijk is het in de klas ook een beetje herfst. Dat zie je in de klas en in de hal, maar ook zijn we bezig geweest met het maken van egels en slakken van klei en kastanjes. Groep 2 speelt elke dag in de ochtend een tijdje bij groep 1 in de hoeken. Daar krijgen zij dus veel mee van het thema vervoer. Op 2 middagen per week doet groep 2 ontwikkelingsspellen, werkjes en puzzels met juf Myra. Ook moeten zij, als ze geen les krijgen in de klas bij juf Susanne, al erg zachtjes en zelfstandig kunnen spelen en werken in de gang. Wat ben ik trots dat de kinderen dit al erg goed doen! Groep 3 is op dit moment bezig met het leren van de 'ee'. Ook oefenen we veel met korte woordjes en zinnen lezen. Dit is …

Meer lezen.

Groep 4-5

In groep 4-5 gaat alles zijn gangetje. Het is er levendig en er wordt hard gewerkt. We werken al heel zelfstandig met een weekagenda. In deze weekagenda staan niet alleen serieuze opdrachten. Er kan ook gekozen worden uit ‘mag’ opdrachten als verhaaltjes schrijven, kunstwerkjes maken of werken met de Chromebooks. Vooral deze laatste opdracht is erg gewild! Met muziek zingen we niet alleen, nee we begeleiden dit prachtige gezang ook met instrumenten. Kortom...het gaat hier prima!

Meer lezen.

Nieuws uit groep 6/7

Deze maand stond de schoolregel 'We houden de school netjes' centraal. Hier hebben we ook veel aandacht aan besteed in de klas. Hopelijk stimuleert dit ook thuis ;) Aankomende maand is de regel ; 'Eerst denken, dan doen' aan de beurt! Jullie hebben eerder kunnen lezen dat we voor de herfstvakantie een erg leuke en creatieve middag hebben gehad, wat in het teken stond van pompoenen en Halloween. Deze mooie posters hebben we eerder deze maand gemaakt. Het doel was om een poster te maken over jezelf. Wat vind je belangrijk, goed, mooi of wat past echt bij jou. Dit zijn de resultaten en zijn te bezichtigen in de gang! Donderdag 21 november zijn we uitgenodigd om naar de zuivelboerderij te komen in Warnsveld. We gaan leren, zien en ervaren waar zuivel vandaan komt. Voorafgaand hebben we lessen over 'Natuurlijk zuivel' in de klas. Met onder andere hoofdstukken zoals van …

Meer lezen.

---
Halloween pompoen knutselen

Halloween pompoen knutselen

Vandaag hebben we wel een hele bijzondere vrijdagmiddag gehad. Donderdag 31 oktober is het Halloween en hierdoor is het idee ontstaan. Groep 6/7 beschikt over een paar creatieve ouders die alles tot in de puntjes hebben voorbereid om een echte Halloween pompoen te kunnen maken. We hebben de pompoen uitgehold met een lepel en de pulp in een bak gedaan (dit was voor sommigen best een slijmerig karweitje). Daarna tekenden we met een stift het enge Halloween gezicht. Die hebben we uitgesneden met scherpe messen. Dit ging gelukkig bij iedereen goed. Special effect van echt bloed was niet aan de orde ;) Het waxinelichtje (op batterijen) maakte de pompoen helemaal af! Jullie hebben vast het mooie eindresultaat bewonderd, hopelijk redden ze het tot Halloween. Bedankt voor de leuke middag en het helpen mama's!      

Meer lezen.

Nieuws uit groep 7/8

In groep 7/8 is hard gewerkt de laatste tijd! Samen hebben we afgesproken waar we extra aan zouden willen en kunnen werken. Voor de afgelopen periode was dat: op tijd in de rij staan na de pauze en vlug klaar zitten voor de volgende les. Wat fijn dat dit zo verbeterd is! Dat verdiende een beloning en daarom hadden we de vrijdag voor de herfstvakantie een gamemiddag! Verder hebben we onze eerste topotoets gehad en begrijpen we steeds beter hoe de nieuwe rekenmethode werkt, dat was best even wennen!  Daarnaast zijn we ons aan het voorbereiden op de taaltoets van het eerste thema. Het is verstandig hier thuis ook voor te oefenen! De komende periode zullen we het huiswerk uitbreiden met redactiesommen voor rekenen.

Meer lezen.

De Kosmos is onderdeel van Leerplein055