nieuwsbrief openbare basisschool De Kosmos 28 november 2019

Directienieuws, 28 november 2019

Beste ouder(s)/verzorger(s),

De decembermaand staat voor de deur, een maand vol feestjes en gezelligheid! Met groep 4 tot en met 8 zullen we vrijdag 29 november naar Orpheus gaan, Sinterklaas bezoekt onze school op 5 december en later deze maand richten we ons op de Kerst. Wat we dit jaar met Kerst op school gaan doen, hoort u binnenkort van ons via de mail. Reserveer in ieder geval vast donderdagavond 19 december van 17.30 tot 19.00 uur in uw agenda!

Juf Karlijn geniet inmiddels van haar zwangerschapsverlof en ik heb het stokje van haar overgenomen. Op maandag, dinsdag en donderdagmiddag ben ik beschikbaar voor directiewerkzaamheden. Heeft u vragen? Loop gerust even binnen.

Deze maand besteden we op school aandacht aan de regel ‘Wij zijn aardig voor elkaar’. Daar hoort bijvoorbeeld bij: sorry zeggen, …

Meer lezen.

Ons schoolplein rookvrij m.i.v. 1 januari

Ons schoolplein rookvrij m.i.v.
1 januari

De Rijksoverheid heeft in het Nationaal Preventieakkoord met verschillende organisaties afspraken gemaakt over het terugdringen van roken. De ambitie is dat er in 2040 een rookvrije generatie is. Een van de afspraken in het akkoord is dat per 1 augustus 2020 alle schoolterreinen rookvrij zijn. De basisscholen van Leerplein055 willen hier niet op wachten. Wij vinden het belangrijk nu werk te maken van rookvrije schoolterreinen en daarom wordt er vanaf 1 januari niet meer gerookt op het schoolplein van de Kosmos.
De Kosmos wil leerlingen een gezonde en rookvrije leeromgeving bieden. Uit onderzoek blijkt: ‘zien roken, doet roken’. Kinderen en jongeren beginnen gemakkelijker en eerder met roken als ze roken in hun omgeving zien. Wij vragen u om ook niet te roken buiten het schoolplein bij de ingang van het plein of bij het hek, in het zicht van de leerlingen. Bijvoorbeeld bij het brengen en ophalen van uw kind(eren). …

Meer lezen.

Sinterklaasfeest (onderbouw)

Sinterklaasfeest (onderbouw)

Wat een gezelligheid weer nu Sint in ons land is. We zingen, dansen, knutselen, kijken naar het Sinterklaasjournaal en bakken pepernoten... Op donderdagochtend 5 december komt hij bij ons op bezoek. Daar kijken we naar uit! We zullen Sint en zijn pieten ontvangen op het schoolplein waar hij rond 08.45 uur aan zal komen. Groep 8 gaat trommelen en de kinderen zullen zingen zoals elk jaar. Dit onder begeleiding van meester Klaas..

Wat dit keer anders zal zijn, is dat het drukker is op ons plein omdat we Sint dit jaar ontvangen samen met de kinderen van de Kring. Hierna gaan we verder feest vieren in onze eigen school en maken er vast en zeker weer een gezellig feestje van!  

Sinterklaasfeest (bovenbouw)

Sinterklaasfeest (bovenbouw)

Sinterklaas is sinds zaterdag 16 november jl. weer in ons land en natuurlijk gaan we op school dit feest ook vieren! Morgen, vrijdag 29 november gaan we met de groepen 4 t/m 8 naar de voorstelling "Peter Pan" van ASK. De groepen 4 t/m 6 gaan met de auto, groep 7 en 8 op de fiets. We zullen om 08.30 uur vertrekken van school. De voorstelling is om 11.00 uur weer afgelopen. Ouders die meerijden en meefietsen alvast heel erg bedankt!

De Sint zal onze school bezoeken op donderdag 5 december. Dit betekent voor de bovenbouw dat we ook op die dag Sinterklaas zullen vieren. We gaan met de groepen 5 t/m 8 weer het dobbelspel spelen! Net als vorig jaar gaan we dobbelen om de cadeautjes en uiteindelijk zorgen we ervoor dat elk kind met twee cadeautjes naar huis gaat. Het is de bedoeling dat ieder kind twee cadeautjes …

Meer lezen.

Sinterklaas in groep 1

Nieuws uit groep 1 (Sinterklaas)

Oooo, wat zijn de kinderen blij dat Sinterklaas weer in ons land is. De hoeken zijn aangepast. In de huishoek is een pietenhuis gemaakt, in de bouwhoek kunnen ze een stoomboot nabouwen, in de rekenhoek wordt er gewogen met pepernoten en wortels en moeten ze het goede aantal pakjes in de zak doen.
Ook de lessen staan in het teken van Sinterklaas. Er worden veel boekjes voorgelezen, pepernotenklei gemaakt, geklommen en geklauterd tijdens de pietengym en natuurlijk mocht de schoen gezet worden. Kortom: veel plezier!

Afgelopen tijd hebben de juffen grappige uitspraken van kinderen verzameld, deze willen we graag met u delen:
Juf, ik heb een fliksem gezien!
Jij hebt hele goede hersenen juf
Een kind vertelt dat hij opgehaald wordt door Sinterklaas. Juf zegt, maar die is er toch nog niet?? Nee juf, die van de BSO (juf Klaasje)
Juf, Sinterklaas is verliefd op mijn oma. Maar oma wil …

Meer lezen.

Nieuws uit groep 2/3

Nieuws uit groep 2/3

Op dit moment zitten we helemaal in de Sinterklaas-sfeer. Gisteren hebben we pepernoten gebakken en deze hebben we vandaag opgegeten. En natuurlijk onze schoen gezet. Vanmorgen waren wéér de rommelpieten in de klas geweest. Ze hadden gekleurd, spelletjes gespeeld en op het bord getekend, maar natuurlijk hadden ze weer niks opgeruimd... Gelukkig hadden de kinderen allemaal pepernoten en een mandarijn in de schoen, zodat ze nu ook wel even de klas wilden opruimen.

In de afgelopen weken hebben we niet alleen hard gewerkt aan rekenen en taal, maar er is meer gebeurd. Zo zijn we met de bus door Apeldoorn gereden met Gea en hebben we een voorstelling en workshop van Theatergroep "Kwattaklas" gehad. De voorstelling was een grote verrassing. De kinderen wisten niet dat er opeens toneelspelers in de klas zouden komen. De week erna mochten de kinderen zelf toneelspelen. Het was erg leuk! Volgende week donderdag komt …

Meer lezen.

Nieuws uit groep 4/5: Vrienden

Deze jongens waren de afgelopen weken de KANJERS van de school. Of zijn het gewoon echte vrienden? Volgens mij is dit zeker zo! Want het is bijzonder dat ze Sylvan elke dag, elke pauze geholpen hebben. Een vaste takenverdeling: jas/tas/eten en drinken pakken, rolstoel of krukken pakken, naar-en in de lift, op de knop drukken, liftdeur openen... het verliep vlekkeloos. Wij vonden het een superteam!! Maar Sylvan...ook jij verdient een pluim want je humeur bleef al die weken goed en gezellig! Knap hoor! Kortom: 4 toppertjes, een team... Inmiddels gaat het lopen met de krukken steeds beter en kunnen ze over een poosje weer gezellig, gewoon met de trap. met de complimenten van juf Inge en juf Jenneken..

Nieuws uit groep 6/7 - Arla, pepernoten bakken met groep 1,2 en 3 ...

Zoals jullie hebben kunnen lezen op de website zijn we 21 november naar de zuivelboerderij geweest. 22 november kregen we bezoek in de klas. De tante van Nick werkt bij Arla. Dit was een mooi vervolg van ons bezoek bij de boerderij. Nu hebben we het hele proces gezien. Van de boerderij, de koe, de melk, naar de fabriek en uit eindelijk in de supermarkt of bij ons 'thuis'. En we hebben lekker mogen proeven.   Dinsdag 26 november hebben we samen met de onderbouw pepernoten gebakken. Als echte hulppieten hebben ze de minibakpieten geholpen ;)  

Meer lezen.

Groep 7/8 werkt met de weekagenda

Groep 7/8 werkt met de weekagenda

Geschreven door Dominique en Valerie: De Weektaak   Hoe werkt de weektaak?  We hebben dit schooljaar weer een weektaak gekregen, van de juf. We krijgen elke week weer een nieuwe weektaak. En daar staat op wat je mag doen, bijvoorbeeld: Rekenen, Taal, Spelling enzovoort. En er staan ook leuke dingen op, voor na het werk. Dus als al je werk af is, kan je dat gaan doen. Daar kun je dan uit kiezen, waar je uit kan kiezen is bijvoorbeeld: een tekenopdracht, een verhaal voor de kleuters maken, een  woordzoeker van Engels, maar het verschilt natuurlijk elke week.   De Week  In deze weektaak staan de dagen van de week, hier zien we wat we elke dag gaan doen. Elke dag heb je vakken die je af kan kleuren, als je het af hebt. En je moet ook de les en het thema erbij zetten. Maar we hebben ook bijzonderheden, bijvoorbeeld: Maandag hebben …

Meer lezen.

De Kosmos is onderdeel van Leerplein055