nieuwsbrief openbare basisschool De Kosmos 20 maart 2020

Directienieuws, 20 maart 2020

Beste ouder(s)/verzorger(s),

De eerste week van schoolsluiting en onderwijs op afstand zit er bijna op. We zijn erg benieuwd naar uw ervaringen en naar die van de kinderen. Voor ons was het in ieder geval een vreemde week. Een lege school en geen kinderen in de klas… De leerkrachten werken veelal thuis om, vanaf daar, u en de kinderen bij te staan bij het maken van de werkpakketten.

We begrijpen dat velen van u ook thuis aan het werk zijn en dat u daardoor niet steeds uw kind kunt helpen en ondersteunen. Voor het werkpakket hebben we dan ook geprobeerd werk te kiezen dat zelfstandig door de kinderen gemaakt kan worden. Wanneer iets niet helemaal lukt of u(w kind) begrijpt het niet, is dat niet erg. U kunt de leerkracht mailen om vragen te stellen of u kunt bellen naar school. Tijdens schooluren zijn we aanwezig; om kinderen op te vangen van ouders die werken in de cruciale beroepen, maar ook om vragen over de werkpakketten te beantwoorden. Op deze manier hopen we dat de (basis)vaardigheden van de kinderen behouden kunnen worden.

Voor de kinderen van de groepen 1, 2 en 3 zijn spelsuggesties gedaan. Deze vragen soms om wat meer inspanning of hulp van uw kant. Ook hier geldt dat het fijn zou zijn als het lukt, bij vragen kunt u de leerkrachten mailen. Voor de jongste kinderen van onze school is het vooral belangrijk dat zij op een speelse manier bezig blijven met taal (woordenschat, voorlezen, letters, klanken, rijmen, enz.) en rekenen (tellen, begrippen als meer-minder, groot-klein, cijfers, ordenen, enz.). Er zijn heel veel verschillende manieren waarop u samen dit soort oefeningen kunt doen. Heeft u zelf leuke ideeën om hier invulling aan te geven, mag dat ook!

We hopen vooral dat het goed gaat met u als ouder(s), en natuurlijk met de kinderen. Door samen te werken en elkaar te steunen, hopen we dat iedereen deze periode goed doorkomt.

Met vragen kunt u uiteraard bij mij terecht.

Vriendelijke groet,
Marit Limburg

Aan alle ouder(s)/verzorger(s) van De Kosmos,

En dan ineens is alles anders. Geen school, thuis schoolwerk maken, zorgen om familie en vrienden, de hele dag door nieuwsberichten die zorgen baren, enzovoorts. Het is een gekke tijd. Ik denk aan jullie allemaal en hoop dat we deze crisis als Kosmos-gemeenschap goed doorkomen.

Ik ben blij met de manier waarop het team van De Kosmos, onder leiding van Marit, het thuisonderwijs heeft opgezet en hoop dat de goed opgebouwde samenwerking met u als ouder door blijft gaan. We hebben elkaar nodig!

Tot slot nog een persoonlijk berichtje aan u als ouder. Op internet ziet u foto’s en berichten voorbijkomen van ouders die thuisonderwijs geven en sommige berichten zien er nogal overweldigend (goed) uit. Van whiteboards in de woonkamer, tot strakke schema’s  waarin alle tussendoortjes en lessen opgesomd staat. Ik ben jaloers op ouders die dat iedere dag voor elkaar krijgen. Want hoewel ik juf ben, kom ik soms handen tekort, lopen mijn kinderen tegen alle adviezen in nét iets te lang in hun pyjama en krijgen we niet iedere dag alles af. Herkenbaar, of juist niet? Hoe dan ook. U als ouder staat voor een grote opgave. U moet niet alleen uzelf maar uw hele gezin door deze crisis loodsen. Wees dus ook lief en mild voor uzelf.

We zien elkaar hopelijk snel.

Groet Karlijn de Jonge

Thuiswerken tijdens de schoolsluiting

Hoe ziet dat er voor de leerkrachten uit? Ongeveer zo! Heeft u van het thuiswerken ook leuke foto's van uw kind gemaakt? Wij ontvangen ze graag om ze te delen via onze website en Leerplein-app. P.s. Wat hebben de kinderen van juf Kim het zwaar hè?! ;-)

Meer lezen.

---

Mogelijkheid opvang op De Kosmos

Voor sommige ouder(s) en/of verzorger(s)  is er de mogelijkheid om de komende periode gebruik te maken van de opvangmogelijkheden op De Kosmos, zodat zij zich kunnen inspannen om de samenleving draaiende te houden. Het gaat hier om beroepsgroepen die in de omstandigheden van het coronavirus vragen om continue bezetting. Een overzicht van deze beroepsgroepen vindt u hier.

Wanneer u gebruik wilt maken van de opvangmogelijkheid is het wel belangrijk om te weten dat wij de richtlijnen van het RIVM hanteren. Kinderen die ziekteverschijnselen hebben (neusverkouden, hoesten, keelpijn of koorts) mogen niet naar school komen en moeten thuis blijven.

 

Lopathon

Lopathon

Een hele leuke start in onze voorbereiding naar de lopathon toe: bezoek van de dierenambulance bij ons op school! Want dat is ons goede doel dit jaar: dierenambulance 'OverGelder'. Twee medewerkers vertelden ons over hun werk en de kinderen konden zo een kijkje nemen in de auto. Genoeg te vragen door de kinderen over dit onderwerp. Diezelfde dag gingen de brieven en sponsorlijsten mee naar huis en toen...helaas... stopte het...vanwege de coronamaatregelen. We informeren u op een later tijdstip hoe het verder gaat.

---
Groep 1 doet toch een optreden tijdens mini sterrenparade

Groep 1 doet toch een optreden tijdens mini sterrenparade

Vreemd hoor, zo’n werkweek zonder kinderen. Ze worden erg gemist. Ondertussen ben ik hard bezig om voor u als ouder een werkschema te maken, om thuis mee aan het werk te gaan. Ook voor kleuters is dat belangrijk. Vorige week vrijdag stond de sterrenparade gepland. We hebben ons al weken voorbereid en waren er helemaal klaar voor. Helaas ging hij niet door zoals gepland. Wel hebben we opgetreden voor de Peuters van Sam Sam en voor de kinderen van groep 2/3. We hebben 2 liedjes laten horen: het themalied dat hoort bij het thema gezondheid en het lied Kees de hond heeft waterpokken. We hopen het, zodra het kan, ook aan u te kunnen laten zien. Ik hoop jullie snel weer, in goede gezondheid, terug te zien op school.

---
Nieuws uit groep 2/3

Nieuws uit groep 2/3

De afgelopen tijd hebben in groep 2 veel geoefend met letters en hakken-plakken. De kinderen kennen er al steeds meer en dat is natuurlijk een mooie voorbereiding op groep 3! Dit kunnen jullie thuis ook oefenen met de kinderen: 'Trek je j-a-s aan' Groep 3 is met rekenen bezig geweest met springen op de getallenlijn. We springen eerst naar 10 en dan verder (7+4= /7+3=10+1=11). En we leren springen met sprongen van 2. Met lezen kennen we nu natuurlijk alle klanken, dus gaan we vooral veel oefenen met sneller lezen. De kinderen kunnen dit vast thuis ook laten horen! Vorige week was er opeens een verrassing op school. Orpheus bestaat 55 jaar en trakteerde daarom de kinderen van groep 1-3 op cupcakes. Ze mochten deze zelf versieren en daarna lekker opeten. Ze waren heerlijk! Ik wens jullie veel sterkte en gezondheid de komende tijd. 

---

Sterrenparade groep 4/5

Wat was het een geweldige voorstelling vrijdag!  Er werd gedanst, gezongen, getrommeld. Deze groep heeft veel talent en daar hebben we veel van mogen zien. Het leuke is dat ze ook allemaal echt zingen en niet doen alsof, dat ze durven te dansen en vooral heel ritmisch allemaal tegelijk op instrumentjes kunnen slaan zodat horen en zien je vergaat. Goed gedaan!

 

---
Sterrenparade groep 6/7

Sterrenparade groep 6/7

Vrijdag 13 maart mochten onze sterren weer schitteren op het podium. Helaas moesten we het brede publiek missen maar het publiek dat er was maakte dat ook wel weer een beetje goed. De kinderen van groep 6/7 hebben alles zelf bedacht en daarom stond vooral de laatste 2 weken in het teken van de sterrenparade. Er was een piraten gevecht op zee met op de piano Kyran die de muziek erbij verzorgde. Kanjers (incl de afspraken die erbij horen) in een toneelstuk met hulp van Kyano. Toneelstuk over 'de badeend' met verhalenverteller Mike. Er werd natuurlijk ook gezorgd voor beweging! 2 groepen meiden hebben de zaal laten swingen met ingestudeerde dansjes. En natuurlijk hebben we als groep ook samen geshined op het podium. Goed gedaan toppers!

---

Nieuws uit groep 7/8

Het voelt erg vreemd om het stukje voor de Satelliet en zelf en thuis te schrijven. Na dagen van stress en onrust in de klas, want ja zeker hadden de jongelui uit groep 7/8 het nieuws omtrent het coronavirus gevolgd. Soms nog wat lacherig, maar naar gelang de dagen vorderden ook wel meer angst. Het besluit om toch de scholen te sluiten, kwam niet geheel als een verrassing. Nu dus alle tijd om terug te kijken op de weken ervoor.

De laatste week stond ’s middags vooral in het teken van de Sterrenparade. De leerlingen hadden inspraak in wat we zouden gaan doen: theater, drummen en vooral het dansen mocht niet ontbreken. Ook kwam iemand met het idee om dit alles in het teken van een ruimtereis te zetten. Dus logisch het werd een ruimtereis van twee aardbewoners die op zoek gingen naar feestende en dansende ruimtebewoners. Op elke planeet kwamen ze een bewoner tegen en de tik toks werden getoond. De aardbewoners hebben hier smakelijk om gelachen, totdat het Heelal sprak, dat we met meer meer konden bereiken. Uiteindelijk volgde de klassikale dans. Maar tot mijn verbazing, een dagje ouder, werd er ook volop door het publiek mee gedanst in precies dezelfde bewegingen. Het was genieten om dit optreden te zien.

Natuurlijk was het kijken en mogen genieten van de muzikale, toneelspelende talenten van de andere groepen ook meer dan de moeite waard.

In de klas hebben we afscheid mogen/moeten nemen van juf Rianne. Menigeen vindt het zeer jammer, waaronder ik als collega natuurlijk ook. Het gaat naar omstandigheden goed met juf Rianne. hoewel de leerlingen de nieuwe meester nog niet hebben mogen ontmoeten, heb ik dat wel gemogen. Ook hij bruist van de nieuwe ideeën en inzet voor de komende periode.

Ik hoop jullie allemaal gauw weer te zien op school, zodat we er met elkaar weer een fijne en leerzame periode van kunnen maken.

Groet Juf Angelique

---

De Kosmos is onderdeel van Leerplein055