nieuwsbrief De Kosmos | september 2021

Het team van OBS De Kosmos wenst u hele fijne kerstdagen en een gelukkig, maar vooral gezond, 2021!010318 DiginwsKosmosP055()

Directienieuws 18 december 2020

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Denkt u -net als wij- ook weleens: kan het nóg gekker? Nou, wij vonden 2020 in ieder geval knotsgek.

Maandagmiddag, toen het bericht binnen kwam dat de scholen weer dicht moesten, konden we het bijna niet geloven. De school weer dicht, snel een kerstfeest organiseren, thuisonderwijs starten, noodopvangroosters maken, etc. En een paar dagen verder, is het dan allemaal gewoon weer gelukt. Vandaag worden de werkpakketten opgehaald en maandag 4 januari gaan alle groepen voor het eerst online.

In deze laatste Satelliet willen we namens het hele team een aantal mensen bedanken voor hun hulp in 2020.

De MR (moeder van Lars en vader van Yvette & Ellen): jullie hebben dit schooljaar een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de school en alles rondom Corona. Fijn dat jullie steeds zo snel konden schakelen.

De AC en alle ouders die nog meer geholpen hebben: dankzij jullie konden we feestjes vieren en andere leuke dingen doen. En hoewel alles dit jaar anders ging dan gepland, hebben de kinderen het bijna niet gemerkt. Ontzettend bedankt voor jullie hulp, meedenken, flexibiliteit, feedback, ondersteuning en support op afstand.

Michel: dank voor jouw dagelijkse ondersteuning in en rond de school. De weken dat Erick er niet is, sjouw jij voor ons met containers en thermoskannen. Dat is zo fijn!

De pleinwachten (Gertrude, Natasja, Michel): Merci dat jullie iedere dag helpen en er altijd staan om samen met ons de pleinwacht te doen.

Eline, Ria, moeder van Belinay: dank voor jullie hulp in de bieb en ondersteuning bij het lezen.

Klaas: door Corona ben je weinig in de school geweest, maar de keren dat je er was... was het feest!

Een goede kerstvakantie gewenst en alvast een gelukkig 2021. Pas goed op elkaar!

Vriendelijke groet,
Karlijn de Jonge en Marit Limburg

Gezocht: een nieuw MR-lid voor onze school

Nu Lars uit groep 8 bijna van school gaat, zoeken we een nieuw lid voor de MR. Want wist u dat de moeder van Lars al jaren lid is van de MR? Samen met de vader van Ellen en Yvette denkt zij regelmatig mee over het beleid van de school. Ook geven zij gevraagd en ongevraagd advies. We hebben korte lijntjes met de MR en vergaderen zo'n 6 tot 8 keer per jaar. De MR kost u ongeveer 2 tot 4 uur per maand. Op deze site kunt u meer lezen over wat een MR doet.

Heeft u interesse in deze functie? Dan kunt u dit mailen naar Karlijn de Jonge: kdejonge@leerplein055.nl. Wanneer er meerdere ouders interesse hebben, zullen we een verkiezing organiseren.

Schoolfruit op de Kosmos

Van 9 november t/m 16 april krijgen onze kinderen op school drie porties groente en fruit per leerling per week. De school doet namelijk mee aan EU-Schoolfruit!

Het is belangrijk om kinderen verschillende soorten groente en fruit te laten proeven. Zo maken kinderen kennis met veel verschillende smaken en structuren. Soms zijn kinderen pas gewend aan een onbekende smaak na tien tot vijftien keer proberen!

Smaak is dus iets wat je kunt ontwikkelen. Door EU-Schoolfruit proeven de kinderen verschillende soorten fruit en groente. Ook als kinderen nog niet veel durven te proeven, doen ze in de klas lekker mee. Want in de praktijk blijkt: zien eten, doet eten.
Schoolfruit op de Kosmos

Groep 1 werkt in kleine kringen

Een aantal weken geleden zijn we in groep 1 gestart met het lesgeven in de kleine kring. Dit is ingevoerd omdat de niveaus ook al in groep 1 verschillen en het aantal kinderen snel groeit. De leerkracht kan per leerdoel bekijken welke kinderen er meer aankunnen en welke kinderen er nog herhaling of extra uitleg nodig hebben. De kinderen die niet in de kleine kring zitten werken aan tafel met ontwikkelingsmateriaal. Dit kan een rekenspel, taalspel zijn of juist een spel om de motoriek te bevonden. Hoewel de kinderen natuurlijk nog jong zijn kunnen ze prima een korte tijd zelfstandig werken. Daar ben ik als juf erg trots op!

Het thuiswerkplan voor groep 1 is klaar en zal maandag 4 januari ingaan. Wat wel raadzaam is, is om in de vakantie vast te kijken hoe je in Moo en google Classroom komt. Dat zal waarschijnlijk veel stress op de 1e dag voorkomen. ;-)

Voor nu wens ik u een fijne vakantie en prettige feestdagen toe. Tot in het nieuwe jaar!

Groep 1 werkt in kleine kringen

December in groep 2 en groep 3

De afgelopen weken stond het thema 'ziek zijn en beter worden/hoe voel jij je?' centraal en nu hebben we het over 'huizen bouwen/waar woon jij?'
We hebben een thematafel voor rekenen en voor taal met oa spellen, werkbladen, stempelkaarten, allemaal te maken met dit onderwerp.
Verder zijn de hoeken erop ingericht en de knutselwerkjes hebben ook met het thema te maken.

Maar natuurlijk ook tijd voor het sinterklaasfeest en het kerstfeest.
Dat we dit toch nog, al was het klein en bescheiden, konden vieren was heel fijn.
Belangrijkste is dat de kinderen genoten.
Vooral de pietengym was een groot succes!!

En nu, eerder dan de bedoeling was, zijn we thuis en gaan we de kerstvakantie in.
Met daarna nog een verlenging....vanwege de lockdown.
We wensen jullie een hele fijne vakantie toe en laten we hopen dat we elkaar weer snel op school zien en dat een ieder gezond blijft.
December in groep 2 en groep 3

Hoe gaat het met de kinderen uit groep 4 en 5?

Wat hebben ze hard gewerkt, de kinderen. Naast rekenen, taal, lezen, spelling, zijn we ook bezig met leren stil, rustig en zelfstandig te werken. Dit gaat echt al heel goed. Maar ook het samenwerken en daarin overleggen is een leersituatie.
Compliment voor deze groep want dat kunnen ze erg goed samen.
Dat is zeker terug te zien op de vrijdagmiddag wanneer gekozen mag worden uit: knutselen, tekenen, gezelschapsspel doen, legpuzzels maken enz...

Op de donderdagochtend staat nieuwsbegrip op het programma: elke week lezen we een tekst die gaat over een actueel onderwerp. Zo ging het enkele weken terug over de populariteit van gezelschapsspelen in deze tijd van corona.
Leuk om dan aan het einde van de dag dit in praktijk te brengen en allemaal een gezelschapsspel uit de kast te kiezen en dit met elkaar in groepjes of tweetallen te spelen.

Een feestje op zijn tijd is voor deze klas geen enkel probleem. Wat was het sinterklaasfeest leuk!!!!
Op de laatste dinsdag voor de vakantie onverwacht toch nog in de kerstsfeer...
en met een leuke kerst-klassenfoto naar huis.

Voor nu wensen we jullie een hele fijne vakantie en hopelijk tot snel na de vakantie!
gezelschapsspellen 2
Hoe gaat het met de kinderen uit groep 4 en 5?

Nieuws uit groep 6/7

Er is hard gewerkt de afgelopen weken. Dagelijks is er geoefend op het wisbordje met het correct schrijven van woorden met korte en lange klanken.
Groep 7 is gestart met het rekenen met procenten. Een aantal kinderen hebben dit al snel door.
Groep 6 is veel met cijferend delen aan de slag gegaan.

Behalve hard werken was er ook tijd voor iets anders. Er is ook muziek gemaakt: Body percussie met juf Luke. De kinderen hebben in een ritme van vier tellen gespeeld. De groep werd in drieën verdeeld. Elke rij kreeg een eigen stukje waarbij het tempo gelijk bleef. Zo werd er met de hele groep een “regenlied” gemaakt .

We hebben het jaar afgesloten met een kerst brunch op dinsdag 15 december.
We wensen iedereen een fijne kerstvakantie!
Nieuws uit groep 6/7

December in groep 8

Wat is er veel gebeurd deze maand!
We begonnen met het Sinterklaasfeest... Net als de afgelopen jaren hebben we gedobbeld om cadeautjes. Het was een gezellige dag en iedereen was blij met de gekregen cadeautjes.

In de twee weken daarna hebben alle kinderen met hun ouders een adviesgesprek gehad. Tijdens deze (digitale) gesprekken kregen de kinderen hun laatste toetsuitslagen en hebben we samen besproken welk advies daarbij hoort. De meeste kinderen vonden het best spannend, maar eigenlijk weet iedereen al naar welke school hij of zij gaat.
Ondertussen werd de school in kerststemming gebracht en mochten de kinderen voor de taalles een spannend kerstverhaal schrijven. Ze vonden dit erg leuk om te doen! Bij een digitaal haardvuur hebben een aantal kinderen het verhaal ook voorgelezen in klas.

Tot slot hebben we in de laatste week op het nippertje het kerstfeest kunnen vieren. Wat fijn dat het door kon gaan! We hebben heerlijk geluncht, zijn samen op de foto gegaan, hebben een potje bingo gespeeld en we hebben kerstkaarten geknutseld voor de buurt. Groep 8 had nog een extra gelukje... we hebben kerstbakjes gemaakt! Normaal gesproken gaan we daarvoor naar het Zone.College in Twello, maar dat kon dit jaar helaas niet doorgaan. Gelukkig heeft het Zone.College ervoor gezorgd dat alle spullen bij ons op school gebracht werden en konden we met behulp van een instructievideo zelf aan de slag. De bakjes zijn erg mooi geworden!

We wensen jullie gezellige dagen en hopelijk tot snel!
PHOTO-2020-12-02-10-55-27
779839C8-BA2B-4119-9218-E1CC3001F373
1608124712-kerstbakje
December in groep 8
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.
Uitschrijven