010318 DiginwsKosmosP055()
nieuwsbrief De Kosmos | februari 2023

Directienieuws 24 februari 2023

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Wat was het een feest gisteravond bij de disco! Alle kinderen zagen er prachtig uit en het was dan ook lastig voor de jury om winnaars uit te kiezen. Er werd gezellig gedanst door kinderen, leerkrachten én ouders! Gelukkig hebben we de voorjaarsvakantie om bij te komen 😉
En let op: de voorjaarsvakantie duurt tot en met maandag 6 maart!

Maandag 6 maart heeft het team een studiedag in het kader van 'Lezen'. Sinds vorig schooljaar zijn we gestart met onze nieuwe leesmethode "Atlantis". Op de studiedag gaan we onder andere inzoomen op de resultaten van technisch- en begrijpend lezen. Vervolgens gaan we onderzoeken of we eventueel aanpassingen moeten doen in ons aanbod.
Over lezen gesproken... denkt u eraan om zo af en toe met uw kind een boek uit de thuisbieb te lenen? De collectie wordt zo nu en dan vernieuwd en aangevuld.
Hebben jullie thuis nog (prenten)boeken die niet meer gelezen worden? U kunt ze inleveren in de groene inleverbak. Deze groene inleverbak staat beneden, onderaan de trap. De hulpouders stickeren vervolgens de boeken en nemen ze dan op in de kast.

Vorige week hebben alle kinderen hun rapport meegekregen. Voor de twee weken na de voorjaarsvakantie staan de oudergesprekken gepland. Heeft u zich al ingeschreven via Parro?

Voor nu wensen we iedereen een heel fijne voorjaarsvakantie!

Vriendelijke groet,
Marit Limburg

Groep 1

Het jaar 2023 zijn wij goed gestart in groep 1. Er stromen steeds meer nieuwe kinderen in de groep en dat zorgt voor nog meer plezier! Na de kerstvakantie zijn wij gestart met het thema "Winter". We zijn dit thema erg creatief bezig geweest en hebben sjaals, wanten en winterlandschappen geknutseld.

Een hoogtepunt van deze periode was ons bezoek aan theater Orpheus. Met de hulp van ouders konden we met de hele klas naar een echte theatervoorstelling. Wat een beleving! Zie foto.

De komende periode houden wij ons bezig met het thema "Restaurant". In het klaslokaal hebben we de huishoek omgetoverd naar een chic restaurant en met brooddeeg hebben we ons lievelingseten gemaakt. Dit vinden wij helemaal geen vervelend thema!

Groep 2

Op dit moment is ons thema: "verhalen": het gaat onder andere over fantasie, gedichtjes, rijmen. We hebben de huishoek dan ook omgetoverd in een bibliotheek en er worden volop boeken geleend.
We hebben het plan om een bezoekje te gaan brengen aan de echte bibliotheek in de Maten binnenkort. Zodra we hier een afspraak hebben kunnen maken, laten we u dat weten.

Het was ook leuk om te knutselen, te praten en te spelen over huizen en bouwen tijdens het thema: "waar woon jij?’' en natuurlijk de winter maar oooh… wat hebben we zin in de zon, de lente!
Afgelopen weken als de zon even scheen, vroegen sommige kinderen al of ze hun jas uit mochten doen…’want het was zo warm’.
Enkele krokusjes worden al enthousiast ontdekt.
Dus de komende periode zal het in de klas zeker veel over de lente gaan. Wat we daarbij niet kunnen vergeten, zijn al de jonge dieren die geboren gaan worden en zo komen we vanzelf bij het thema "boerderij" uit.

Maar de laatste dagen gaat het vooral over de DISCO, want dat is het aller aller leukste: verkleed naar school en dansen maar!
Daarna VAKANTIE!!

Fijne week en rust lekker uit!
Meer lezen

Groep 3

Wat wordt er veel geleerd in groep 3! We lezen al steeds sneller en langere woorden, we maken sommen tot 30 en we kunnen al heel netjes op de lijntjes schrijven.

Behalve dat we heel hard werken hebben we ook een paar leuke uitstapjes gehad.

In theater Orpheus hebben we een grappige voorstelling over Pinokkio bekeken. Het was natuurlijk al een hele belevenis om in die grote zaal te zitten. Twee mannen speelden alle rollen en zij moesten zich steeds snel verkleden of het decor veranderen. En dat ging ook weleens mis, zoals toen het hele decor opeens omviel.

We zijn ook naar de bibliotheek geweest. Daar werd eerst voorgelezen en deden we daarna een letterspel. Aan het eind hebben alle kinderen een boek uitgekozen om te lenen. Tot eind van het schooljaar gaan er elke maand een paar kinderen met moeders naar de bibliotheek om alle boeken te ruilen. Als uw kind nog geen gratis abonnement op de bibliotheek heeft, kunt u bij de juf een inschrijfformulier ophalen. De kinderen zijn in elk geval heel enthousiast geworden!

Vorige week hebben de kinderen hun rapport gekregen. Wat zijn we trots op iedereen! Na de vakantie zien we u graag op het 10-minutengesprek. De inschrijving is geopend in Parro, dus vergeet niet om u in te schrijven.

Voor nu een hele fijne vakantie en tot daarna!
Meer lezen

Groep 4/5

Alle Cito toetsen zijn gemaakt, de rapporten zijn mee naar huis. Na de voorjaarsvakantie kunnen we weer fris en uitgerust verder gaan. Groep 5 is heel enthousiast begonnen met het leren van de topografie van Nederland. Ik zag de kinderen zo vaak oefenen dat zij de provincies wel kunnen dromen.

Groep 4 heeft bij rekenen kennis gemaakt met de inhoudsmaten cl, dl en liter. Dat vinden de kinderen nog best lastig.

Ik wens iedereen een fijne voorjaarsvakantie en vooral mooi weer. Zodat de hoestdrankjes en zakdoekjes in de kast kunnen blijven.

Groep 5/6

Afgelopen week is na ruim 40 jaar een stokoud atletiek-record uit en in de boeken gelopen door Femke Bol. Nu zult u wel denken van wat moet ik nu met dat nieuwsfeit. Misschien toch wel iets meer dan u in eerste instantie dacht want het laat zien dat er altijd weer ruimte voor verbetering en verandering is. Wanneer we namelijk nog iets verder terug gaan in de tijd, om precies te zien 45 jaar, dan zien we dat toen de disco enorm in trek was. Wie herinnert zich niet de film "Saturday Night Fever" met John Travolta en zijn onnavolgbare disco-moves.
Nou, vanaf nu kan deze film de prullenbak in want wie getuige is geweest van de disco-party op de Kosmos zal nooit meer denken aan die tijd lang geleden. Wat een geweldige disco talenten liepen er op de dansvloer daarbij opgezweept door de Martin Garrix van de Kosmos en omstreken te weten DJ-Joyce (vanaf nu ook te boeken voor personeelsfeestjes en andere partijtjes).

De kinderen hadden kosten nog moeite gespaard om er geweldig uit te zien en er werd van-links-naar-rechts bewogen met een ongekende souplesse. Zo bestreek Yvette de hele dansvloer, gaf Jason meer licht dan de Eifeltoren rond kersttijd en liep onze eigen Al-Luuk-Capone met een grote sigaar rond. Het is niet geheel toevallig dat onze gangster met de prijs van best geklede discoganger aan de haal ging. Een prijs die bij de meiden werd gewonnen door “ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan” Fenna Langkous. En dit allemaal in een week waarin alle leerlingen hun rapport vol trots thuis hebben laten lezen. Een rapport waarop het cijfer voor disco-moves nog ontbreekt maar jullie mogen allemaal een dikke voldoende invullen.

Na deze memorabele avond is het dan bijna tijd voor een welverdiende vakantie want wat hebben de kinderen hard gewerkt, ieder op zijn/haar eigen manier. Laten we namelijk niet vergeten dat we aan het begin van dit kalenderjaar nog volop in de cito-stress zaten. Gelukkig ligt deze periode inmiddels achter ons en zo kunnen we de komende week allemaal aan de oplader.
Geniet ervan!
Juf Joyce en Meester Jeroen

Berichtje uit de groep:
De afgelopen periode zijn wij (groep 5/6) goed bezig geweest met werken en daarbij hebben wij een goed rapport. Groep 6 heeft met het rekenen het onderwerp breuken en groep 5 heeft het over delen. Tijdzaken doen we met beide klassen hetzelfde onderwerp. Dat is nu honderd jaar bouwen aan een kerk van het thema steden en staten. We hebben hierover na de vakantie een toets.
Groep 5 heeft het onderwerp -cht met de les spelling en groep 6 over het onderwerp je hoort s en je schrijft z. Wij zijn te vertrouwen op de laptops omdat we geen spelletjes doen terwijl we taal oefenen of spelling oefenen of rekensprint of toetsen op bareka maken.
Dit stukje is gemaakt door Luuk en Jayden.


Meer lezen

Groep 7/8

De helft van het schooljaar is alweer voorbij. We zijn druk bezig geweest met werkwoordspelling, sommen met breuken, kommagetallen en procenten en natuurlijk zinsdelen benoemen. Daarnaast hebben de kinderen van groep 8 de open dagen van de middelbare scholen bezocht en een keuze gemaakt. En ook enkele kinderen van groep 7 hebben al een bezoekje gebracht aan een middelbare school. Alvast even snuffelen.

Om ook aandacht te geven aan techniek en programmeren hebben we een lessenserie van Robotica gedaan. Waar worden robots gebruikt? Hoe gaat programmeren? En na de voorbereiding op school kwam alles samen bij het New Techpark. Daar was een baan voor de programmeerbare ballen. Alles kwam aan de orde; de richting, kleur en geluid. Tenslotte was er nog een spannende
wedstrijd. Welk team heeft het snelst alle kegels omgerold? Het was een geslaagde middag.

Nu zijn we aan de slag gegaan met duurzame energie. De kinderen gaan zelf in groepjes een bootje maken, de bootjes maken gebruik van de zon en een propeller. Maar eerst hebben we het natuurlijk over de verschillende soorten energie en alles wat daarmee te maken heeft.
Ook fotografie en een gezonde leefstijl zullen de komende tijd in het lesprogramma zitten. Net als rekenen, taal, spelling en alle ander vakken. Een leerzame en afwisselende schooltijd.

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.
Uitschrijven
Een afbeelding van...