010318 DiginwsKosmosP055()
De Kosmos | december 2021

Directienieuws 22 december 2021

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Als het goed is heeft u inmiddels per post ons bericht ontvangen over het nieuwe oordeel van de Onderwijsinspectie. Nadat onze school tussen 2012 en 2018 diverse herstelopdrachten opgelegd kreeg, werd de school in 2019 beoordeeld met het predicaat Zeer Zwak. Er waren namelijk lange tijd grote zorgen over het onderwijs op De Kosmos. Tussen 2019 en nu hebben we hard gewerkt aan verbetering van ons onderwijs. Leidend was hierin ons Schoolplan 2019-2023 en de ambitie om de school duurzaam te verbeteren.

Op 26 november 2021 en op 16 december 2021 hebben twee afrondende onderzoeken plaatsgevonden. Het onderzoek op 26 november 2021 was online en op 16 december heeft de onderwijsinspectie de school bezocht. Het nieuwe oordeel is Voldoende. Hiermee heeft de school het basisarrangement terugverdiend. Ook hebben we op twee indicatoren een Goed gekregen: SKA1 visie, ambitie en doelen en SKA2 uitvoering en kwaliteitscultuur.

In het voorlopige rapport heeft de Onderwijsinspectie o.a. geschreven dat:

‘’De directie van basisschool De Kosmos heeft een goede werkwijze ontwikkeld waarmee de leerkrachten samen werken aan het verbeteren van de onderwijskwaliteit. De basis ligt in een duidelijke visie op kwaliteit van onderwijs.

Daarnaast borgt de school verbetering die hebben plaatsgevonden in het onderwijsproces. Teamleden specialiseren zich binnen de verschillende vakgebieden om zo samen veranderingen in het onderwijs te kunnen starten en begeleiden.’’

Zodra het definitieve rapport beschikbaar is, ontvangt u dit van ons. De Stentor publiceert over ons verbetertraject op korte termijn een artikel.

Zoals gezegd blijven we ons ook de komende jaren inspannen om alle verbeteringen vast te houden en ons nog verder te ontwikkelen. We zorgen ervoor dat u bij deze ontwikkelingen betrokken blijft.

In de afgelopen periode is er verder gewerkt aan onze nieuwe schoolbieb (zie verderop in deze Satelliet), heeft Sinterklaas onze school bezocht en hebben we gelukkig vlak voor de vervroegde vakantie nog een gezellig kerstfeestje in alle klassen gevierd.
We wensen jullie allemaal gezellige kerstdagen, een goede jaarwisseling en een fijne vakantie.

Tot ziens in het nieuwe jaar!

Vriendelijke groet,
Karlijn de Jonge en Marit Limburg
Directienieuws 22 december 2021

Update Schoolbieb

Zoals u al eerder heeft kunnen lezen, wordt er door een aantal hulpouders hard gewerkt aan onze schoolbieb.
Met de aanschaf van de nieuwe leesmethode Atlantis, investeren we ook in nieuwe boeken en boekenkasten. We hebben sinds kort ook een echte voorleesstoel.

Bij elk nieuw thema worden nieuwe boeken uitgezocht. Zo worden de boekenkasten stapsgewijs gevuld. Hiervoor wordt gekeken naar allerlei soorten boeken: leesboeken, informatieboeken, samenleesboeken, stripboeken, enz.

Na de kerstvakantie willen we graag starten met het uitlenen boeken voor thuis. Hier hoort u snel meer over!
Update Schoolbieb

Welkom op De Kosmos

Er zijn weer nieuwe leerlingen begonnen op onze school

In groep 1/2 zijn gestart:
Chase Hewelin Maximiliano Kajtek Hayley

Na de kerstvakantie starten:
Susannah (groep 1/2), Esmee en Sophie (groep 2/3) en Chloé (groep 7/8)

We wensen jullie allemaal een fijne tijd op onze school!

Groep 1/2

Terwijl alle restaurants helaas hun deuren moesten sluiten, draaide het kleine restaurantje van groep 1-2 overuren.
De lekkerste gerechten, drankjes en vooral toetjes werden geserveerd en de obers en serveersters renden af en aan in hun schortjes om het de klanten naar hun zin te maken.
Ook tijdens het buitenspelen waren de koks nog druk bezig.

Na de kerstvakantie starten we met het thema winter.
Er zullen weer veel sneeuwpoppen en andere mooie winterse dingen geknutseld worden en voor alle zielige (knuffel) dieren die buiten rondzwerven in de kou, komt er een warme opvang waar onze kleuters goed voor ze gaan zorgen.

Wij wensen jullie een hele fijne vakantie en warme, liefdevolle en knusse feestdagen!
Groep 1-2

Groep 2/3

Rekenen in groep 3:
Een rekenles; maar wel een hele leuke: want het is de verbazing, de verwondering maar ook de blik van “o ja…. dat weet ik eigenlijk al wel. Een veertje is heel licht en een blok uit de bouwhoek is veel zwaarder”. Dat wordt bevestigd als we zien hoe het naar beneden valt.

Dan de vergelijking met de gewichten waarvan 1 kilo-gewicht even zwaar is als een kilo suiker.
Dit laten zien op de weegschaal die we in balans brengen.

Het is mooi om te zien dat de kinderen enthousiast zijn in een rekenles en het doel van deze les: ”Ik weet wat in balans zijn is”, hebben we zeker behaald.


Ondertussen weten we allemaal wat ‘corona’ ook dit schooljaar weer met ons doet maar we weten ook dat dit is wat het is en we er wat van maken met z’n allen.
Want wat was het fijn dat we toch nog de kerstlunch met de kinderen op school hadden.
Ze genoten er echt van!

Nu vervroegd de kerstvakantie in en hopen op een goede, frisse start in januari.
Dan zullen we al vrij snel starten met ons nieuwe thema dat gaat over boeken en spannende verhalen, fantasie en werkelijkheid.
Een leuk thema waar vanuit we heel veel kunnen luisteren naar verhalen, voorlezen, spelen, fantaseren, knutselen, zingen….en nog meer.

Tot ziens in het nieuwe jaar.
Groep 2-3

Groep 4

In groep vier staat het lezen centraal. Iedere ochtend starten we met racelezen.

De kinderen lezen in koppeltjes een minuut hardop woordrijen. Na een minuut zetten ze een streep waar ze zijn gebleven. De volgende dag worden de woorden weer opnieuw gelezen. Als het goed is worden er meer woordjes gelezen. Een hele week worden dezelfde woordjes gelezen. De kinderen zien dan zelf hoe ze vooruitgaan. Dit is goed om het leestempo te verhogen.

Iedere middag na het buitenspelen lezen we in samenleesboeken. Ieder leest dan een tekst op zijn of haar eigen AVI niveau. Het leespartnertje leest de tekst op zijn of haar eigen niveau. Samen lezen ze dan het verhaal. Voor de coronamaatregelen lazen kinderen uit verschillende groepen met elkaar. De laatste weken lezen we in de klas met elkaar.

Na de herfstvakantie zijn we gestart met toneellezen. Een groepje kinderen oefent een week lang zijn of haar rol. Op vrijdag presenteert het groepje hun verhaal aan de groep. De klasgenoten geven tops (wat ging er goed) en tips (wat kan er nog beter). Op deze manier leren ze ook weer van elkaar.

Sinterklaas is natuurlijk langs geweest. Op donderdag zijn de schoentjes gezet. En die waren gevuld met pepernoten. En op vrijdagochtend kwam de goedheiligman in de klas. Vrijdagmiddag hebben we een Zweeds renspel gespeeld (Sommige kinderen noemen het een zweet en renspel) In de school hingen briefjes met (moeilijke) vragen over Sinterklaas. Gelukkig zijn de kinderen ook handig met het opzoeken op Google. Als ze een antwoord hadden moesten ze naar de juf rennen om het antwoord te laten controleren. In de week voor Sinterklaas hebben de kinderen verhalen geschreven met een en mooie tekening erbij.

Met rekenen zijn we bezig met de tafels van 2-5-10 en met meten en wegen. Afgelopen vrijdag hebben ze tijdens de rekenles allerlei spullen gezocht van 10 cm (1 dm).
Iedereen van groep 4 weet nu dat 10 dingen van 10cm (1dm) net zo lang is als een meter.

Ik wens iedereen een fijne vakantie, prettige feestdagen en een gelukkig 2022!
Groep 4

Groep 5/6

Lezen lezen lezen..
We merken dat de kinderen met meer enthousiasme lezen. Erg fijn en leuk om te zien! Leest u thuis ook met uw zoon/dochter? Dit is belangrijk voor de ontwikkeling en de ‘ leeskilometers’ die in groep 5/6 erg belangrijk zijn. Wist u dat uw kind ook oefent met op toon te lezen? Ze lezen u graag voor. Na de kerstvakantie starten we met boekpresentaties. Informatie hierover volgt snel!

Klok kijken
We zijn met rekenen de afgelopen periode veel met klokkijken bezig geweest. Dat houdt natuurlijk niet op als ze uit school komen.
Oefenen met verschillende soorten klokken, hoe laat is het nu of over een kwartier, treinschema’s of alle soorten tijden die we in het dagelijks leven tegenkomen. Leuk om thuis samen mee te oefenen.

Van natuurzaken naar wereldzaken..
Op de middagen werken we aan zaakvakken. We hebben het thema “Natuur” afgerond. Na de kerstvakantie starten we al met de eerste toets wereldoriëntatie. Topo zal ook snel volgen.

Mmmmm..
Het schoolfruit (van EU-schoolfruit) valt weer goed in de smaak. We kunnen veel nieuwe onbekende groenten en fruit proeven.
Van sinaasappels, rettich, peren, appels, wortels, ananas tot bleekselderij. We zijn benieuwd wat er na de kerstvakantie weer wordt geleverd en waar we van kunnen smullen.

Afgelopen vrijdag (17-12) hebben we gezellig samen geluncht om fijn de kerstvakantie in te kunnen gaan.
Zoals na elke vakantie worden en nu ook weer nieuwe tafelgroepjes gemaakt. Dit zullen we doen als we weer samen op school zijn.

Laten we de mooie dingen in het leven vieren, lief zijn voor en tegen elkaar en vooral genieten!
We willen jullie namens groep 5/6 en de juffen hele fijne dagen wensen!


Tot in het nieuwe jaar!
Groep 5/6

Groep 7/8

Weektaakopdrachten presenteren
We werken vanaf het begin van het schooljaar met een weektaak. De laatste weken merken we dat de leerlingen erg trots zijn op hun gemaakte opdrachten. Zo zijn we begonnen met het presenteren voor de klas. Kies een opdracht waar jij trots op bent of die je wilt delen.

Voorbeelden van opdrachten;
  • bereid met een klasgenoot een Engels gesprek voor en presenteer dit voor de klas;
  • maak een Elfje over het thema van Atlantis;
  • maak een verslag (wees creatief) over de gastles ‘Gezonde Leefstijl’;
  • maak een Sinterklaas gedicht.
Nieuwe leerling groep 7 Na de kerstvakantie mogen wij een nieuwe leerling, Chloé, welkom heten in onze groep. We vinden het erg leuk dat zij bij ons in de klas komt. We hopen dat ze een fijne tijd bij ons gaat hebben. En wat is het fijn dat er weer een meisje bij komt in deze jongensgroep. Adviesgesprekken groep 8 Alle adviesgesprekken van groep 8 zitten erop. Het was toch best wel spannend, maar wat waren het fijne gesprekken. Wij zijn ontzettend trots op jullie allemaal! Jullie hebben hard en goed gewerkt en daarom zijn er ook van die mooie adviezen uitgekomen. Blijf zo doorgaan groep 8! Nieuwe groepjes Voor het begin van elke vakantie komt altijd de vraag, ‘Mogen we nieuwe groepjes maken?’. Nou dat mag zeker! De laatste vrijdag voor de Kerstvakantie, 14:25 uur. Maak zelf groepjes en zorg dat je op tijd naar huis kunt. En binnen 3 minuten waren ze klaar.

We wensen jullie allemaal fijne feestdagen en tot in 2022!
Groep 7-8
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.
Uitschrijven
Een afbeelding van...