010318 DiginwsKosmosP055()
nieuwsbrief De Kosmos | februari 2022

Directienieuws 24 februari 2022

Beste ouder(s)/verzorger(s),

We hebben een roerige corona-periode achter de rug. Dat zorgde voor de nodige uitdagingen, maar gelukkig kunnen we zeggen dat we weer de goede kant op gaan. Ook zijn we erg blij dat er weer ruimte is voor versoepelingen. Helaas kon de voor vandaag geplande Kosmos-Disco nog niet doorgaan. Dat is een feestje waar normaal iedereen ontzettend naar uitkijkt! Om toch feestelijk de voorjaarsvakantie te kunnen beginnen, mogen alle kinderen morgen verkleed naar school komen.

Het team begon deze week met een studiedag. Na een sportieve start (u heeft het vast gezien op Parro) hebben de leerkrachten met elkaar een Datateams-gesprek gevoerd over de afgelopen toetsperiode. Welke resultaten hebben de kinderen behaald? Liggen de resultaten in lijn met de verwachtingen? Welke aanpassingen moeten eventueel gedaan worden in het lesprogramma? Dit zijn onder andere vragen die tijdens een Datateams-bespreking voorbij kunnen komen. De leerkrachten werken zo samen aan een goed lesaanbod voor de komende periode.
De middag stond in het teken van de rapporten. Deze hebben de kinderen inmiddels mee naar huis gekregen. Voor de twee weken na de voorjaarsvakantie staan de oudergesprekken gepland. Heeft u zich al ingeschreven via Parro?

Na de voorjaarsvakantie buigt een deel van het leerkrachtenteam zich over het middagprogramma in de bovenbouw. De methode die op dit moment gebruikt wordt voor zaakvakken, voldoet niet meer aan de wensen van het team. Met een kleine werkgroep gaan zij op zoek naar een nieuwe lesmethode. Een lijstje met criteria hiervoor is al gemaakt. De grootste wens is dat het mogelijk moet zijn om te werken met thema’s, projecten en er moet ruimte zijn voor talenten van kinderen.
De bedoeling is om in het nieuwe schooljaar op een andere manier te gaan werken op de middagen. We houden u graag op de hoogte!

Voor nu wensen we iedereen een heel fijne voorjaarsvakantie!

Vriendelijke groet,
Karlijn de Jonge en Marit Limburg

Welkom op De Kosmos

Er zijn weer nieuwe leerlingen begonnen op onze school

In groep 1/2 zijn gestart:
Susannah
Jaxx
Dounya

In groep 2/3 zijn gestart:
Esmee en Sophie

In groep 7/8 is gestart:
Chloé

We wensen jullie allemaal een fijne tijd op onze school!

Groep 1

Ondanks dat het door corona weer een onrustige periode was, hebben we ons toch heel erg goed vermaakt!

Het thema restaurant was terug en dat werd met veel plezier ontvangen. Er werd weer volop gekookt, gebakken en gebraden en de obers renden af en aan in ons restaurant. Eerst hebben we geoefend met zandkoekjes en later hebben we met juf Katrien echte cakejes gemaakt. Die waren superlekker!
Wat ook erg lekker en vooral heel mooi was, waren de traktaties van de kinderen die jarig waren. We hebben zelfs een heel lief visje gekregen, bijna zonde om op te eten!

Leren is natuurlijk veel leuker als je iets mag doen in plaats van alleen maar luisteren. Dus bij het doel: aanwijzen, hebben we op, onder, naast, links, rechts en achter de bank gezeten en daarna mochten we ook nog een gek gezicht trekken voor de foto en dat is natuurlijk helemaal leuk!

De rapporten zijn deze week mee naar huis gegaan en vanaf 7 maart starten de 10 minuten gesprekken. Na de vakantie beginnen we met het thema lente. Heerlijk het mooie weer tegemoet.

Wij wensen je een hele fijne vakantie!

Juf Kim en juf Nienke
Groep 1
IMG_6744
IMG_6746

Groep 2/3

We hebben in de klas bezoek gehad van:
  • een echte kunstenaar die ons een workshop gaf: afdrukken maken met klei;
  • een illustrator. De tekenaar Kees de Boer van o.a. de prentenboeken ‘agent en boef’. Het verhaal over monsters las hij voor en daarna gingen we aan de slag om onze eigen monstertekening te maken.
Geweldig! De resultaten heeft u in Parro kunnen bekijken.

Ook waren er de leuke gymlessen die een paar keer in het teken stonden van de Olympische Spelen.

We hebben in groep 2 en 3 het thema ‘feest’ (letter- en verhalenfeest) gehad. Het thema waarbij in de huishoek een feestje kon worden gevierd en de letterwinkel open was. Hier speelden de kinderen van groep 2 graag. En ook groep 3 vond het maar wat leuk. Want ja… ze hebben alle letters nu geleerd. Dus dat feestje mocht wel gevierd worden. We hebben het thema dan ook afgesloten met de letterbingo en ze kregen allemaal een letterdiploma mee naar huis.

En nu…lezen maar!!!

We gaan veel oefenen op school. Wat leuk dat we weer met leesmaatjes, leerlingen uit de bovenbouw, mogen oefenen!
Maar ook fijn als u thuis op momentjes samen kunt lezen. We zullen boeken klaarleggen die geleend mogen worden voor thuis lezen.
Op vrijdagmiddag zal de voorleesstoel in groep 3 staan. In deze stoel zitten en dan een leuk, grappig of spannend stukje voorlezen wat de kinderen zelf gekozen en geoefend hebben….dat vinden ze erg leuk!
Maar ondertussen leert groep 2 ook letters. Ze kennen er al aardig wat. De letter M en de O komen nu aan de beurt.
We zoeken dan spulletjes die beginnen met die letters, we luisteren wat de begin-, of eindletter(klank) van een woord is. We stempelen woordjes na.

Het nieuwe thema dat deze week start, gaat over: ‘spannend!’ (avontuur)
De letter/huishoek is omgetoverd in een safarihut met wilde dieren in het park.
Alle activiteiten zullen hierop afgestemd worden. De ervaring leert dat de kinderen dit een erg leuk onderwerp vinden en vol enthousiasme spelen en leren.

Kortom: veel geleerd en veel gedaan en dat hopen we de komende periode ook weer te doen, maar dan in een wat rustigere periode (zonder coronamaatregelen) waarin we gewoon allemaal lekker elke dag naar school kunnen.

Voorzichtig uitkijkend naar de lente, zal dat vast goed komen.
Groep 2/3
monstertekening
Olympische Spelen 1

Groep 4

De Cito’s zijn achter de rug. De rapporten zijn meegegeven. We zijn klaar voor het tweede half jaar in groep 4. Ik heb nu een nog beter beeld waar iedereen staat en waar aan gewerkt gaat worden. Uiteraard blijft lezen voorop staan. Door het samenlezen zie ik dat de kinderen echt vooruit zijn gegaan bij het vloeiend lezen. Daar blijven we zeker mee doorgaan. Na de voorjaarsvakantie mogen de groepen weer gemixt worden. Dan is weer iedereen op hetzelfde moment aan het lezen. De kinderen starten de dag met 10 minuten lezen in hun eigen boek. Nu gebruiken we de leesmeters.

Er zijn al een aantal kinderen die hun meter al gelezen hebben. Helaas zijn de meters op. Misschien zijn er ouders die de papieren centimeters voor ons kunnen meenemen van de bouwmarkt? (Ik ben helaas zelf niet een doe-het-zelver, dus ik kom er niet zo vaak) Dat zou echt heel fijn zijn!!!

In groep 4 wordt veel aandacht besteed aan woordenschat. Toch blijft dat voor sommige kinderen nog wel een beetje lastig. De kinderen gaan vaker de woorden mee naar huis krijgen in de vorm van spelletjes.

Bij rekenen gaan we nu rekenen over het tiental heen. Daar zijn allerlei manieren voor om tot een goed antwoord te komen. In groep 4 wordt daar veel mee geoefend. Ook de tafels komen uitgebreid aan bod. In de klas oefenen we dit vaak met een spel. Maar de tafel uit het hoofd leren blijft belangrijk. We oefenen op dit moment met de tafels van 2-3-5-10.

Het kan absoluut geen kwaad om de tafels thuis te oefenen.
Voor sommige kinderen is klokkijken lastig. Dit kan thuis ook geoefend worden op rekenen.nl groep 4 klokkijken.

Na de vakantie starten we met een nieuw thema van Atlantis. Het thema wordt “kriebelbeestjes.” Er is een leuk voorleesboek bij (een van mijn meest favoriete voorleesboeken!) Ik denk dat dit thema de kinderen ook zal aanspreken.

Ik wens jullie allemaal een prettige vakantie!
IMG_6748
Groep 4

Groep 5/6

Het thema waar we nu in werken van Atlantis (onze leesmethode) is ‘Tot op de bodem.’
We zijn bezig met een themahoek dat in het teken van de onderwaterwereld staat.
Naast natuurlijk de digibord lessen, onze leesboeken en het werkboek zijn we ook tijdens de creatieve lessen hier mee bezig.
Momenteel zijn we druk bezig om ons dier te maken dat onderwater leeft. Natuurlijk zullen we het eind resultaat met jullie delen op de Parro app.

Die keersommen? Pfff waarom blijven sommige tafels niet gewoon in ons hoofd zitten. Naast de keersommen oefenen we ook met rekensprint de rest van de automatiseringsdoelen voor dat we aan onze rekenles beginnen.

We mogen nu al een paar weken smullen van het schoolfruit.
Deze week zijn er waspenen, peren en sinaasappels geleverd.
Door EU-schoolfruit kunnen we elke week verschillende groenten en fruitsoorten proeven. Wisten jullie dat meester Erick en onze goede schoolhulp Michel hier voor zorgen? En dat de leverancier van Drogenbroek’s fruit B.V. is?

Yes! We hebben ons eerste rapport van dit schooljaar vandaag gekregen. Wat hebben we ons best hiervoor gedaan! Na een gekke corona periode breekt er nu een hopelijk wat rustigere stabiele tijd aan. Waarbij we lekker in de klas ons ding kunnen doen. Maar ook weer groepsdoorbroken activiteiten kunnen oppakken. Zoals het voorlezen bij de onderbouw en maatjeslezen met groep 4 en 7/8.
Atlantis-Tot_op_de_bodem
7510867b
schoolfruit (1)
1645622125652-300x225
Groep 5/6

Groep 7/8

De afgelopen periode is er weer hard gewerkt door alle kinderen van groep 7/8!

Vrolijke spreuken
In het kader van Valentijnsdag hebben we spreuken uitgewerkt. De kinderen mochten allemaal een vrolijke spreuk uitkiezen en deze netjes uitwerken op een roze papier, vervolgens werden deze gelamineerd. Daarna hebben we de spreuken samen opgehangen in de wijk. We hopen dat we veel mensen een glimlach hebben bezorgd!

Kahoot
Wat is er nou leuker dan zelf een quiz maken over de geleerde lesstof van bijvoorbeeld Wereldzaken? Dat kan met behulp van de site van Kahoot. Kinderen kunnen op deze manier zelf een interactieve, online quiz maken. Vervolgens wordt de quiz met de klas gespeeld. Dit vindt groep 7/8 een leuke manier om te oefenen voor toetsen.

Toetsen, toetsen, toetsen
De afgelopen tijd is er ook veel getoetst, zowel citotoetsen als methodetoetsen. Alle kinderen hebben hun uiterste best gedaan. De mooie resultaten kunt u terugzien in de rapporten. Wat zijn we trots op iedereen!

We wensen iedereen een fijne voorjaarsvakantie!
Groep 7/8
416d3914-f103-4fd6-953a-a97931a2ff44
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.
Uitschrijven
Een afbeelding van...