010318 DiginwsKosmosP055()
nieuwsbrief De Kosmos | april 2022

Directienieuws 22 april 2022

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Wat zijn we blij dat alle Corona-maatregelen voorbij zijn, eindelijk hebben we weer mogelijkheid om feestjes te vieren met elkaar!

Op donderdag 14 april hebben we samen met ouders en kinderen de Kosmos-thuisboekenkasten feestelijk onthuld, vandaag vieren we De Koningsspelen, volgende week vrijdag 'De Sterrenparade', we gaan op schoolreis en schoolkamp, etc. Via de Parro-app houden we u hiervan op de hoogte. De AC (activiteitencommissie) bestaat uit ouders en twee medewerkers van school. We zijn de AC ontzettend dankbaar voor alle hulp en flexibiliteit.

We hebben wel een verzoek voor de komende maanden: voor de schoolreisjes en het schoolkamp verzoeken we alle ouders om de vrijwillige bijdrage te betalen. Want zonder voldoende betalingen, moeten we het programma wijzigen. De factuur voor de schoolreisjes zijn gemaild. De factuur voor het kamp hebben de kinderen vandaag meegekregen. U kunt ook een beroep doen op Stichting Leergeld Apeldoorn Voorst.

De afgelopen dagen hebben veel ouders en kinderen al een boek meegenomen uit de thuisboekenkasten. Ook zijn er kinderen die oude boeken hebben ingeleverd voor in de kasten. Hartstikke fijn! Voor de onderbouw zouden we graag nog meer prentenboeken willen voor in de thuisbieb. Dus hebben jullie nog prentenboeken die niet meer gelezen worden, lever ze in in de groene inleverbak. Deze groene inleverbak staat sinds vandaag beneden (handiger). De hulpouders stickeren de boeken en nemen ze op in de kast.

We wensen iedereen alvast een gezellige Koningsdag!

Vriendelijke groet,

Karlijn de Jonge en Marit Limburg

Welkom op De Kosmos

Er zijn weer nieuwe leerlingen begonnen op onze school

In groep 1 zijn gestart:
Jazley
Tycho

We wensen jullie een fijne tijd op onze school!

Programma Sterrenparade

Volgende week vrijdag, 29 april, is er eindelijk weer een Sterrenparade! U komt toch ook kijken?! Opa's, oma's, boers, zussen, etc. zijn natuurlijk ook welkom!

Alle groepen zorgen voor een kort optreden:
10.30 uur Peuters en KDV SamSam
10.40 uur Groep 4
10.50 uur Groep 1
11.00 uur Groep 2
11.10 uur Groep 3
11.20 uur Groep 5/6
11.30 uur Groep 8

Ook tussen de optredens door kunt u binnenkomen of juist eerder weggaan.
De kinderen van groep 1 en 2 mogen na de Sterrenparade (ongeveer 11.45 uur) mee naar huis.

Groep 1

Bij een rekenhoek denk je misschien niet gelijk aan rietjes, cocktailprikkers en knoopjes en zeker niet aan hele kunstwerken. Toch is dit wel hoe onze nieuwe rekenhoek eruit ziet en de kinderen zijn er dol op! Hoeveel ijslolly stokjes heb jij gebruikt voor je kunstwerk? Tel ze maar even 😊
Niet alleen met rekenen houden we rekening met ons thema Museum, ook in de rest van de klas valt er genoeg te zien en te beleven. Boeken over kunst, de huishoek is ineens een museum waar je in kunt spelen en onze werkjes zijn nog kunstzinniger dan anders.We maken de mooiste dingen zoals een echte Kandinsky, komen jullie binnenkort het eindresultaat bewonderen?
     

Lente in groep 2

De lente lijkt nu toch echt te zijn begonnen.
Bloemetjes, lieveheersbeestjes, blaadjes aan de struiken en bomen: de kinderen merken het allemaal op.
Het is druk in de zandbak, de jassen willen ze graag uit…
Altijd weer fijn om te zien hoe kinderen genieten bij de eerste mooie, warme dagen.

Ondertussen zijn we druk aan het oefenen met de Koningsspelendans van Kinderen voor kinderen en we zijn zeker topfit! Zin in het feest!
Ons thema op het ogenblik is: “wat kun jij?” Zingen, toneel, sport, kunstjes en nog meer…
Dus bij de Sterrenparade kunnen we vast iets laten horen of zien.
Nog wel even oefenen!

De paaseieren-zoekactiviteit die groep 7/8 voor ons geregeld had, was erg leuk.

Bedankt groep 7/8!

Na de meivakantie zullen we starten met het thema “Hoe kan dat’. (techniek)
Ook de letters ‘e’ en ‘u’ komen dan aan bod. De middenklank van een woord.
We gaan leren wat symbolen en pictogrammen zijn.
En bij rekenen zullen we oefenen met getallen schrijven tot 10.

We gaan tellen en 1 of 2 erbij/eraf t/m 12.
En gaan vergelijken en ordenen: voller, minder, meer, meest, langer, korter...

U zult regelmatig een foto of een berichtje van ons zien in Parro.
lente groep 2

Groep 3

Wat fijn dat iedereen deze week weer op school is! Ik hoop dat jullie fijne paasdagen hebben gehad.

Vorige week heeft groep 8 eieren gemaakt en verstopt en hebben de kinderen van groep 3 deze gezocht op het plein. Natuurlijk werden er daarna ook echte eitjes uitgedeeld!

Met Veilig leren lezen zijn we veel aan het oefenen me de twee-tekenklanken, zoals ou/au, ij/ei, eu en ui. Wat doen de kinderen dit al goed en wat kunnen ze al goed lezen. Regelmatig lezen ze een stukje voor aan elkaar. Heel knap! We zijn het thema 'Talenten' aan het afronden en gaan volgende week beginnen met het nieuwe thema. Daarin gaan we steeds meer oefenen met begrijpend lezen. Dat is best lastig, want hoe vind je nu een antwoord terug in een tekst?

Volgende week vrijdag laten de kinderen hun talent zien tijdens de Sterrenparade. Komen jullie ook kijken?

Met rekenen zijn we bezig met klokkijken, hele en halve uren. Daarnaast maken de kinderen al plus en minsommen tot 20!

Vrijdag zijn de Koningsspelen met allerlei leuke spelletjes. De kinderen mogen voor de middag een leuk gezelschapsspel meenemen. Komen jullie allemaal in het oranje?
Themamuur

Kriebelbeestjes in groep 4

Het thema van Atlantis is "kriebelbeestjes”.

Dit is een leuk onderwerp dat goed aanslaat bij de kinderen. Ze zijn allemaal erg geïnteresseerd in wat kriebelt en friemelt om ons heen. Op de foto is een van de vrolijke spinnen te zien die in de klas hangen.

Bij dit thema leren de kinderen ook nieuwe woorden. De nieuwe woorden van Atlantis hangen op een whiteboard in de klas

De “hulpjes” van de dag kiezen het woord van de dag uit. Dat woord hangt in de rechthoek in het midden. We doen een soort wedstrijdje. Als iemand uit de groep het woord in de goede context gebruikt, krijgt de klas een punt. Als de juf het woord gebruikt, krijgt de juf een punt.
Verder zijn we druk met het leren van de tafels. Dit doen we met spelletjes en het ouderwets dreunen van de tafels.

Met spelling oefenen de kinderen extra aan hun eigen spellingcategorie. Alle categorieën die een kind nog niet beheerst of lastig vindt worden op die manier nog eens extra geoefend. Die kinderen gaan hier fanatiek mee aan de slag. Ze weten wat ze nog niet goed kunnen en wat ze nog moeten leren.

Nieuwtjes uit groep 5/6

Hopelijk hebben jullie net als wij ook een fijn paasweekend gehad.
De donderdag voor het weekend heeft groep 7/8 een leuke paasactiviteit gezorgd. Zo fanatiek als wij zijn hebben we alle papieren eieren terug gevonden!

De komende periode gaan we onze spreekbeurt houden in de klas. Op de intekenlijst kon je aangeven wanneer je de spreekbeurt wilt houden en over welk onderwerp. We oefenen met het programma PowerPoint in de klas. Welke tools kun je gebruiken, hoe werkt het nou precies en hoe ziet een goede/duidelijke dia er uit?

Met handvaardigheid zijn we bezig om ons 'lente ei' te maken. Hiervoor zijn een aantal lessen nodig. We mochten lekker met onze handen in de lijm. De ballon is nu hard geworden door de papiermaché en de meeste kinderen hebben het ei al geverfd. Voor de meivakantie is hij af en kunnen we hem trots meenemen naar huis om hem te laten zien!
Tijdens die handvaardigheidslessen op vrijdagmiddag hebben we hulp van creatieve moeders. Zo fijn!!

We zijn met de methode Atlantis gestart met een nieuw thema; 'En de winnaar is....'
Dit thema gaat over verschillende soorten sporten. Mochten jullie nog wat thuis hebben liggen wat te maken heeft met dit thema mag dit mee voor onze thematafel/hoek.
Het afgelopen thema 'Tot op de bodem' hebben we goed afgesloten. We hebben de evaluatieles en de toets gemaakt. Ook de thematafel is weer opgeruimd voor het nieuwe thema.

Toetsen, toetsen, toetsen. De afgelopen tijd is er ook weer veel getoetst. Topo, wereldzaken, Engels... Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog de methode-toetsen om te zien of tijdens de lessen de lesstof goed is opgeslagen. En naast deze toetsen zorgen we ook dat onze keersommen op peil blijven, kunnen we steeds beter aflezen hoe laat het is en leren we betekenissen van woorden tijdens woordenschatlessen. (En nog veel meer natuurlijk ;))
Door de toetsen die thuis geoefend kunnen worden leren we hoe we een planning moeten maken zodat we op tijd beginnen. Maar we leren ook te leren. Hoe oefen je voor een Topo of Engels toets? Hoe maak ik een samenvatting en aantekeningen in een schrift met wereldzaken? Dit gaat steeds beter!
1650451559124

Groep 7/8

Het zijn drukke, maar vooral ook gezellige tijden in groep 7/8!

Voorstelling Mheenpark
Op dinsdag 19 april zijn we met de hele klas op de fiets naar een voorstelling bij Veluws College Mheenpark geweest. Leerlingen uit het tweede jaar voerden een moderne versie van het sprookje 'Roodkapje' op, dit was erg leuk!
Het fietsen er naartoe was ook een leerzame activiteit. Vooral voor de leerlingen van groep 7. Zij doen namelijk binnenkort verkeersexamen! Ook is het fijn om geoefend te hebben met het fietsen in een groep. Tijdens het schoolkamp zal er namelijk ook veel gefietst worden!

Schoolvoetbaltoernooi
De jongens uit de klas deden mee het met schoolvoetbaltoernooi. In de eerste ronde hebben ze alle wedstrijden gewonnen, dus mochten ze door naar de finaledag. Gelijk de week erop werd er weer gevoetbald. Wat was het fantastisch weer! Er was ontzettend veel publiek. Helaas dit keer geen winst. Maar wel twee fantastische sportieve dagen!

Coaches ontzettend bedankt voor de trainingen en het begeleiden van de wedstrijden.
Ouders en leerkrachten bedankt voor het enthousiasme langs de kant!

Centrale Eindtoets
Het was zover, groep 8 mocht afgelopen woensdag en donderdag de Centrale Eindtoets maken. Wat is er deze twee ochtenden goed gewerkt! Complimenten voor jullie groep 8!
Over een paar weken de uitslag, maar de schoolkeuze is gemaakt! Alle leerlingen zijn aangemeld. Nu wachten op de kennismakingsdag.
De leerlingen van groep 7 hebben ook twee goede ochtenden gehad. Op woensdag mochten ze juf Laura helpen bij de gymlessen en op donderdag hebben ze gewerkt bij groep 5/6.

Schoolkamp
Wist u dat we bijna op kamp gaan?
Van woensdag 18 mei tot en met vrijdag 20 mei gaan we met de groepen 7 en 8 naar Otterlo.
Er wordt hard gewerkt aan het programma en er volgt nog een leuke activiteit om geld bij elkaar te sparen... u hoort hierover heel snel meer!
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.
Uitschrijven
Een afbeelding van...