Groep 5/6

donderdag 13 april 2023

De meivakantie staat voor de deur en dat betekent dat we alweer een heel eind op weg zijn in dit schooljaar. Het lijkt wel of de tijd sneller gaat dan we soms zouden willen. Maar elke poging om de klok stil te zetten is gedoemd te mislukken. Voordat we het weten gaan de meeste kinderen uit onze groep rechtsaf wanneer ze de trap op komen lopen in plaats van rechtdoor.  

Voordat het echter zover is moet er nog wel het één en ander gebeuren. Oppervlaktes moeten worden berekend, breuken moeten worden ontleed, getallen moeten worden opgeteld en was gebeurd/gebeurt nu met een t of was toch een d? Allemaal zaken uit het leven gegrepen van onze groep 5/6 leerlingen. Gelukkig hebben we nog een aantal weken om duidelijk te maken dat ’t kofschip-x niet voor anker ligt op Urk maar een handig middel is om werkwoorden goed te spellen.
Op school zijn we daar dan ook dagelijks bezig en we merken dat de leerlingen ook heel graag willen. Zo graag zelfs dat een flink aantal leerlingen ook thuis nog aan het werk zijn om zichzelf te verbeteren.

Gelukkig zijn er in de huidige tijd vele manieren om allerlei schoolzaken te oefenen. Het komt gelukkig niet altijd meer neer op ouders, grootouders en/of andere familieleden om na een dag hard te hebben gewerkt ook nog eens uit te moeten leggen dat koeien in de wei lopen en niet in de wij. Voor zolang het duurt nog trouwens, maar dat terzijde. Om veel vaardigheden te oefenen die nodig zijn voor de komende citotoetsen kunnen de leerlingen gebruik maken van allerlei oefensites. Dit voorkomt een heleboel frustraties bij veel ouders 😊. Verreweg de meesten zijn gratis. Als dit geen toekomstige Einsteinen oplevert weet ik het ook niet meer. De KOSMOS gaat geschiedenis schrijven als de school met de meeste raketgeleerden per groep in Nederland en omstreken. Cambridge en Oxford kunnen de deuren wel sluiten na dit schooljaar en de jaarlijkse bootrace over de Thames zal vanaf nu gaan tussen de KOSMOS en Harvard. En dat allemaal naar aanleiding van een bericht in de satelliet, hoe simpel het soms kan zijn. Vandaar ook hieronder een aantal sites waar geoefend kan worden. 

groep 6:
http://www.kids4cito.nl/groep6.html
https://leestrainer.nl/toets6/overzicht.htm
Verhaaltjessommen groep 6 – Cito rekenen oefenen (redactiesommen.nl)
Cito groep 6 | Junior Einstein (citotoets-oefenen.nl)

Groep 5:
Groep 5 | Citotrainer Nederland (leestrainer.nl)
Cito groep 5 | Junior Einstein (citotoets-oefenen.nl)
Verhaaltjessommen groep 5 – Cito rekenen oefenen (redactiesommen.nl) 

Er zijn vast nog wel meer sites waar geoefend kan worden. Daarnaast zijn er op YouTube talrijke tutorials voor het ontleden van breuken, het berekenen van oppervlakten en het goed leren varen met ’t kofschipx. Bedenk wel dat de gelukkigste mensen niet het beste van alles kunnen. Maar zij maken wel van alles het beste. 

Schoolvoetbal
Op woensdag 17 mei mag groep 5/6 schitteren op het voetbalveld in het mooie tenue van de Kosmos.
Er wordt al volop getraind na schooltijd door enthousiaste trainers waar we heel blij mee zijn. Zo kunnen we nog even goed werken aan onze team spirit, het samen werken/spelen, voetbal skills en positie in het veld.

Nieuwe leerling in de klas
Vorige week is er een nieuwe leerling bij ons gestart. Ömer!
We vinden het heel fijn en gezellig dat hij bij ons in de klas is gekomen en we helpen hem waar het kan. We gaan er nog een fijne tijd van maken tot het einde van het schooljaar!

Kosmos week door Jesse en Erenay
Wij vonden de kosmosweek leuk.
We hadden een tentoonstelling aan het einde van de Kosmosweek. En het was heel leuk. Je kon er popcorn en veel andere dingen eten. Ook hebben we marsmannetjes van papier en monsters gemaakt van klei gemaakt. En we hadden raketten van papier en wc rollen gemaakt. We hebben het liedje ik wil naar Mars geleerd.
Je kan niet lang op Mars leven, alleen zolang je je adem in houd. We zijn in het planetarium met juf Ria geweest. En weten nu welke sterrenbeelden er zijn.

 

 

Delen via