nieuwsbrief openbare basisschool De Kosmos 27 januari 2018
Workshops bovenbouw

Workshops bovenbouw

De 2de ronde voor de workshops waren weer een groot succes. Deze waren op vrijdagmiddag 12 & 19 Januari. Voor een leuke sfeer impressie kunt u kijken bij de foto's. Klik <hier>  voor de foto's.  Ouders die geholpen hebben, bedankt voor de inzet!

 

lekker lezen in groep 3 en 4

Bij de start van de nationale voorleesdagen werd afgelopen woensdag bij ons in de klas voorgelezen door Mila en Nova uit groep 7/8. Voorgelezen worden is leuk maar daarna zelf aan de slag en elkaar helpen en samen lezen is ook leuk. Groep 4 en groep 3 kunnen dit heel goed samen. Ze ervaren dat lezen leuk is. De komende week gaan wij als leerkracht op maandag- en  donderdagochtend voorlezen in de verschillende groepen. (een andere groep dan onze eigen groep)      

 

Groep 5. Voorlezen.

In het kader van de voorleesweek zijn Jayda en Brian uit groep 7 op bezoek gekomen. Om de beurt lazen zij een stukje voor uit het boek Een vers broodje doodshoofd van Arend van Dam. Een heerlijk macaber boek van Arend van Dam waar de leerlingen van groep 5 ademloos naar geluisterd hebben.

 

Voorleeswedstrijd

Zoals u misschien al wel weet, zijn afgelopen woensdag de Nationale Voorleesdagen van start gegaan. Ook op De Kosmos besteden we daar natuurlijk aandacht aan! We vinden het belangrijk om mee te werken aan de doelstelling van deze jaarlijkse campagne: 'Het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.' In de afgelopen week is door veel kinderen uit verschillende groepen voorgelezen aan andere groepen. Een spannende en leuke ervaring! In de komende week gaan ook de leerkrachten uit hun vertrouwde groep om voor te lezen in een andere klas! Tot slot staat er voor dinsdag 6 februari een voorleeswedstrijd gepland. In de komende week worden er in alle groepen voorrondes gehouden om te komen tot een klassenwinnaar. De kinderen mogen zelf weten of ze meedoen en ook mogen ze een eigen stukje tekst kiezen. Alle klassenwinnaars nemen het in de finale tegen elkaar op. Er is een speciale …

Meer lezen.

Nieuws uit groep 7/8

Een fijne klasgenoot... Deze week zijn we bezig geweest met het omschrijven en zijn van een fijne klasgenoot. Met elkaar hebben we besproken wat een fijne klasgenoot is, doet en zegt. Ook hebben we gekeken wat deze niet doet. We hebben de 'beste' omschrijvingen uitgekozen en daar hebben we een poster van gemaakt. Deze eigenschappen heb je natuurlijk niet alleen op school nodig, maar je hebt er altijd wat aan! De komende tijd zullen we hier veel aandacht aan blijven besteden. Vraagt u er thuis ook eens naar?! Voorleesdagen Afgelopen woensdag zijn de Nationale Voorleesdagen van start gegaan. Kinderen uit onze klas hebben voorgelezen bij de peuters, groep 3/4 en groep 5. Dit vonden ze erg leuk! Komende maandag staat er een voorleeswedstrijd gepland in de klas. De winnaar daarvan gaat door naar de schoolfinale! De kinderen mogen zelf kiezen of ze meedoen en wat ze voorlezen.

Cito-toetsen Groep 7 …

Meer lezen.

Debatteren met stelling

Met de les Nieuwsbegrip ging het vorige week over energydrankjes. We hebben met de kinderen  een stelling voorbereid en de voor en tegens opgeschreven in tweetallen. Vandaag 25 januari moesten we een debat voeren met een jury. We moesten de jury overtuigen waarom de tegenpartij  tegen was en de voor partij voor.. met goede onderbouwde argumenten. Voor de eerste keer ging dit al best heel goed! De jury was onpartijdig en gaven goede feedback.  

 

Start Nationale Voorleesdagen - groep 1/2 en 6/7

Start Nationale Voorleesdagen - groep 1/2 en 6/7

Voor de start van de Nationale Voorleesdagen hebben de kinderen van groep 6/7 voorgelezen aan de kleuters. Ze deden dit heel knap, compleet met platen bespreken en vragen stellen. De kleuters hebben ervan genoten!

 

bezoek en spelletjesochtend bij 'Berghorst'

bezoek en spelletjesochtend bij 'Berghorst'

Dinsdag 23 januari hebben we (groep 6/7) bij woonzorgcentrum Berghorst een spelletjesochtend georganiseerd. Voor de kerstvakantie hebben we kerstkaarten geschreven aan de ouderen. Nu konden we kennis maken en zorgen voor een gezellige activiteit hebben.  Wat waren we enthousiast! En je ze zag de ouderen zichtbaar genieten. Er zullen waarschijnlijk nog meer activiteiten volgen die we samen gaan doen. Klik hier  voor de foto's  

 

Studiedag

Op woensdag 7 februari hebben wij op school een studiedag. Alle kinderen zijn dan VRIJ

Informatieavond nieuwe schooltijden

Donderdag 1 februari is er om 19.30 uur een informatieavond op school. U heeft daar deze week een uitnodiging voor ontvangen. Op deze avond zullen de directeur van de school en de ouderleden van de MR informatie verstrekken over zaken die met nieuwe schooltijden te maken heeft. Alhoewel iedereen welkom is, is deze avond speciaal bedoeld voor hen, die nog geen keuze voor of tegen nieuwe schooltijden hebben kunnen maken.

Als vervolg op deze avond volgt per email een tweede ouderraadpleging en zal het team de uitslag hiervan én de mogelijkheden bespreken.

Rapporten en rapportavonden

Op 15 februari krijgen de leerlingen hun rapport. In de week erna zijn de 10-minuten-gesprekken hierover. De brief waarin u uw voorkeur kenbaar kunt maken, ontvangt u ruim van tevoren.

Speelterrein en hondenp**p

Regelmatig komt het voor, dat leerlingen van onze school onaangenaam verrast worden door hondenpoep op het speelterrein. Dat is erg hinderlijk. Navraag bij de gemeente Apeldoorn levert op, dat voor heel Apeldoorn algemeen geldt, dat speelplaatsen en -velden verboden terrein zijn voor honden. Om die reden plaatsen zij dan ook geen verbodsbordjes. Volgens de gemeente zijn hondenuitlaatveldjes zijn duidelijk herkenbaar aan bordjes. Zo is er een uitlaatveld tussen ons pannaveld en het winkelcentrum.

De gemeente Apeldoorn heeft aangekondigd te gaan handhaven. Dit betekent, dat er vanaf nu regelmatig BOA's zullen surveilleren rondom ons speelterrein en hondenbezitters aan zullen spreken op hun verantwoordelijkheid. Er kan ook een boete uitgeschreven worden.

 Bent u hondenbezitter en wilt u meer informatie, kijk dan op https://www.apeldoorn.nl/Hondenuitlaatplaats        

 

De Kosmos is onderdeel van Leerplein055