nieuwsbrief openbare basisschool De Kosmos 10 januari 2020
---

Directienieuws, 10 januari 2020

Beste ouder(s)/verzorger(s), 

Namens het hele team van De Kosmos wens ik u een heel goed 2020! 

Wat was het fijn om iedereen na twee weken weer op school te zien! 
Voor de kerstvakantie hebben we allemaal genoten van de kerstmarkt, het was een groot succes. Wat hebben veel kinderen en ouders hun handen uit de mouwen gestoken om wat lekkers klaar te maken of een activiteit te organiseren of te begeleiden. De kinderen hebben in de klassen hard gewerkt om tijdens de kerstmarkt de mooiste kunstwerken te kunnen verkopenHierbij wil ik iedereen die geholpen heeft, natuurlijk ook met het opruimen van alle kerstspullen, hartelijk bedanken! 

In de kerstvakantie ontvingen we babynieuws van juf Karlijn. Eise is op eerste Kerstdag geboren, wat een mooi nieuws! Voor degenen die het bericht in de leerplein-app gemist hebben, verderop in deze satelliet kunt u het bericht lezen  

Voor de maand januari staan de Cito-toetsen op de planning. Vanaf volgende week zullen deze worden afgenomen. De kinderen worden in deze periode getoetst op het gebied van rekenen, taal, spelling, woordenschat en begrijpend lezen. Het is fijn als de kinderen goed uitgerust zijn.  

De afspraak van de maand januari is: ‘Wij zorgen voor een rustige leeromgeving’. Vanaf nu herhalen we de basisafspraken om na te gaan of we allemaal nog weten waar het over gaat en om te kijken waar het beter kan. Heeft u er thuis ook al eens over gesproken?  

Tot slot worden deze week de werkzaamheden aan het schoolplein voor de onderbouw afgerond. Heeft u het een beetje in de gaten gehouden? Er is een waterspeelplaats, een fietsparcours, een voetbalveldje, een speeltunnel en nog veel meer. In het voorjaar wordt nog voor verdere aanplanting gezorgd. De kinderen kijken ernaar uit om er te kunnen gaan spelen! 

Vriendelijke groet,
Marit Limburg  

---
Babynieuws uit Ede

Babynieuws uit Ede

Dag allemaal,

Op eerste kerstdag is onze zoon Eise geboren. Eise weegt ruim 4 kilo en slaapt bijna de hele dag

Lieve groet uit Ede, Karlijn de Jonge

Ons schoolplein rookvrij m.i.v. 1 januari

Ons schoolplein rookvrij m.i.v. 1 januari

De Rijksoverheid heeft in het Nationaal Preventieakkoord met verschillende organisaties afspraken gemaakt over het terugdringen van roken. De ambitie is dat er in 2040 een rookvrije generatie is. Een van de afspraken in het akkoord is dat per 1 augustus 2020 alle schoolterreinen rookvrij zijn. De basisscholen van Leerplein055 willen hier niet op wachten. Wij vinden het belangrijk nu werk te maken van rookvrije schoolterreinen en daarom wordt er vanaf 1 januari niet meer gerookt op het schoolplein van de Kosmos. De Kosmos wil leerlingen een gezonde en rookvrije leeromgeving bieden. Uit onderzoek blijkt: ‘zien roken, doet roken’. Kinderen en jongeren beginnen gemakkelijker en eerder met roken als ze roken in hun omgeving zien. Wij vragen u om ook niet te roken buiten het schoolplein bij de ingang van het plein of bij het hek, in het zicht van de leerlingen. Bijvoorbeeld bij het brengen en ophalen van uw kind(eren). …

Meer lezen.

Gevaarlijke verkeerssituaties rondom de school

Gevaarlijke verkeerssituaties rondom de school

We merken dat veel kinderen met de auto naar school worden gebracht, zeker nu het af en toe slecht weer is. Sommige auto’s staan daarbij zo geparkeerd dat er onveilige situaties voor de kinderen ontstaan die lopend of met de fiets naar school komen. We merken dit vooral bij het zebrapad en de parkeerplaatsen daaromheen (Kooikersplaats). Wij hebben daarom het volgende verzoek: wanneer u uw kind afzet bij school of in de auto wacht op uw kind bij het ophalen, wilt u dan gaan staan aan de Voldersdreef (de weg langs het veld)? We verwachten dan dat de Kooikersplaats overzichtelijk en veilig blijft voor de kinderen en ouders die lopend en met de fiets naar school komen. Alvast bedankt voor uw medewerking!

Schoolplein onderbouw

Schoolplein onderbouw

Deze week worden de werkzaamheden aan het plein afgerond! Hierbij wat foto's van hoe het er nu uitziet.

Nieuws uit groep 1

Nieuws uit groep 1

Allereerst, de beste wensen voor 2020! Wat fijn dat alle kinderen genoten hebben van de twee weken kerstvakantie. We zijn direct gestart met het nieuwe thema: "winter". De meeste lessen, liedjes en werkjes zullen de komende periode in het teken staan van dit thema. Raai de kraai (van de methode Kleuterplein) is ook al op visite geweest in de klas. Hij had wel erg koude pootjes, nu het steeds een beetje kouder wordt... Hij is toch maar sokken gaan kopen om ze warm te houden. De kinderen daarentegen hebben hun sokken juist even uitgedaan en met die sokken zijn we gaan reken/ meten.. en we weten nu ook waar we op moeten letten om steeds twee dezelfde sokken bij elkaar te krijgen. Heeft u ons nieuwe kleuterplein gezien? Het wordt echt prachtig! Nog een paar dagen en dat is het helemaal klaar. Ze kunnen niet wachten tot ze erop kunnen …

Meer lezen.

Nieuws uit groep 2/3

Nieuws uit groep 2/3

Allemaal de beste wensen voor het nieuwe jaar! Aan de enthousiaste verhalen te horen hebben de kinderen een fijne, gezellige vakantie gehad. In de vakantie is hard gewerkt aan ons speelplein. Wat wordt het mooi! We hebben al een rondje gemaakt om het te bekijken. Hopelijk is het eind van week klaar en kunnen we er dan ook echt gaan spelen. In groep 2 zijn we met rekenen begonnen met het herkennen en schrijven van getallen. Taal gaat vooral over verhalen luisteren en navertellen. Dit doen we allemaal zoveel mogelijk in het thema winter. Misschien valt er binnenkort wel echt wat sneeuw, zodat we nog meer in het thema kunnen komen... Voor groep 3 is het bijna tijd voor het Letterfeest! Komende week ronden we kern 5 af. Aan het eind van kern 6 kennen we alle letters en houden we ons Letterfeest. Hierover meer in de volgende satelliet.

Meer lezen.

Nieuws uit groep 4/5

De feestdagen liggen al weer even achter ons maar wat waren ze gezellig. Januari is wat dat betreft veel saaier. Er wachten ons veel Cito toetsen. Maar vanzelfsprekend wisselen we dat af met veel gewone lessen. Er is een nieuwe leerling in groep 4: Lizzy. Hartelijk welkom! Een paar maand geleden kwam ook David onze gelederen versterken. Dit keer in groep 5. Zodat we nu 25 leerlingen in de klas hebben. We werken inmiddels steeds vaker met de Chromebooks. Binnenkort gaat  groep 5 zelfs zo nu en dan de hele rekenles op de computer maken. Spannend!

Meer lezen.

Nieuws uit groep 6/7

Het nieuwe jaar begint goed! We zijn alweer bijna een week naar school in 2020! We zijn gestart met onze kerstvakantie-verhalen uit te wisselen want we waren natuurlijk erg benieuwd wat iedereen heeft gedaan/mee gemaakt. En we hebben nagedacht over onze doelen en wensen van 2020. In januari staat de schoolafspraak 'We zorgen voor een rustige leeromgeving' centraal. De spreekbeurten zijn na de kerstvakantie van start gegaan. En Luc mocht het spits afbijten. Zijn spreekbeurt ging over magneetvissen. Knap gedaan Luc! 22 tot 1 februari zijn de nationale voorleesdagen. Lijkt het u leuk om bij ons in de klas om 8.30 voor te lezen? (of ander familielid) Leuk! Dan mag u een mailtje sturen naar de juf. Donderdag 30 januari gaat groep 6/7 een spelletjesmoment organiseren bij woon-zorgcentrum Berghorst. Dit zal in de ochtend gebeuren. Samen met de ouderen gaan we gezelschapsspellen spelen. We nemen als school elk jaar deel …

Meer lezen.

Spreekbeurten in groep 7/8

Spreekbeurten in groep 7/8

Hallo wij zijn Lisa en Julia uit groep 8,  Wij zijn na de kerstvakantie begonnen met de spreekbeurten. Er zijn nu twee kinderen die hun spreekbeurt gehouden hebben: 7 januari hadden we er één over de watersnoodramp en 9 januari hadden we er één over Europapark. Alle kinderen houden in de komende tijd een spreekbeurt. Dat gebeurt niet alleen in onze klas, maar ook in groep 6/7. Er komen ook nog spreekbeurten over bijv. Reinders, Alcatraz en Syndroom van down. Als iemand klaar is met z'n spreekbeurt dan mogen we altijd vragen stellen en tips en tops geven. Uiteindelijk, als iedereen dat heeft gedaan, dan mag de klas een beoordeling geven. Daar wordt dan het gemiddelde uitgehaald. Na de spreekbeurt krijgen de kinderen een diploma met daarop de tips, tops en de beoordeling. 

Meer lezen.

Sport van de maand februari 2020

Sport van de maand februari 2020

Sport van de maand bestaat al 25 jaar en is dé manier voor basisschoolkinderen om op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met verschillende sporten en sportverenigingen uit de omgeving van Apeldoorn. Door deel te nemen aan verschillende sporten kunnen je kinderen ontdekken welke sport het beste bij hen past. Er is keuze uit meer dan 25 verschillende sporten! Heb je nog geen account om je kind(eren) aan te melden voor Sport van de maand? Maak direct een account aan! Dat kan hier De sporten van de maand februari zijn: (Let op: inschrijven kan tot 24-01-2020) Voor meer info klik hier Zaterdag 1, 8 en 15-02-2020 Tafeltennis Gr. 6 t/m 8 Maandag 3, 10 en 17-02-2020 Twirlen Gr. 4 en 5 Dinsdag 4, 11 en 18-02-2020 Capoeira Gr. 3 t/m 8 Vrijdag 7, 14 en 21-02-2020 Schaken Gr. 4 t/m 8

Meer lezen.

De Kosmos is onderdeel van Leerplein055